Saudskoarabský novinár Chášakdží nebol vždy len kritikom monarchie

V Istanbule zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží nebol ani zďaleka vždy iba spolupracovníkom amerických médií a kritikom chorobne ambiciózneho korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý podľa všetkého vyniesol nad ním ortieľ smrti.

18.10.2018 08:00
Saudi Arabia Lobbying Foto: ,
V Istanbule zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží
debata (4)
Podľa mnohých nie je vylúčené, že po utorkových rozhovoroch šéfa diplomacie USA Mikea Pompea v Rijáde princa Salmána obetujú ako vinníka škandálu a v tomto duchu možno chápať aj informáciu novín New York Times, podľa ktorej Rijád v deň rokovania s Pompeom previedol ďalších 100 miliónov dolárov na účet Washingtonu s cieľom „využiť ich v sýrskej oblasti okupovanej separatistami z teroristického kurdského hnutia PKK“.

Džamál dedil známosti

Džamál bol príslušníkom jedného zo siedmich vplyvných rodinných klanov v Saudskej Arábii. Jeho vedúcou osobnosťou bol legendárny miliardár Adnan, strýko Džamála, ktorý stavil hlavne na obchod so zbraňami v mene monarchie. V tomto smere bol kľúčovou osobnosťou v obchode medzi USA a Saudskou Arábiou. V New Yorku zastupoval záujmy stavebného impéria bin Ládinovcov a vo vlasti zase najväčších severoamerických korporácií. Smutne ho preslávila účasť v afére známej ako Irán-Contras. Jeho bratrancom bol aj Doddy Al Fayed, ktorý spoločne s princeznou Dianou zahynul v parížskom tuneli v roku 1997. Podľa AFP Adnan zomrel minulý rok vo veku 81 rokov. „Ak však išlo o kráľov tieňový, väčšinou podozrivý, kšeft, tak Adnan Chášakdží bol hlavnou osobou,“ tvrdí aj Ksenia Svetlovová, poslankyňa izraelského parlamentu Knesetu. Poddaný monarchie Džamál Chášakdží bol síce blízky kráľovskej rodine a strýkovi Adnanovi, ale po nástupe k moci princa Salmána v marci 2017 ho novinár začal kritizovať rovnako ako vládu. Princovi v nej patrí kreslo ministra obrany, ako aj premiéra.

Vsadil na nesprávnu osobu

„Džamál Chášakdží kritizoval predovšetkým reformy tritdsaťtriročného nástupcu kráľa Salmána ben Abdela Azíza al Sauda, ktoré podľa obhajcov ľudských práv sú svojím obsahom a dosahom represívne,“ pripomína aj panarabský portál Dahab. Podľa amerických spravodajských služieb to bol aj dôvod, prečo za kritický postoj bol novinár už dlhšie na zozname „nepriateľov moci“. Podľa rovnakého zdroja existujú aj nahrávky oficiálnych predstaviteľov v Rijáde, ktoré obsahujú plán únosu a likvidácie publicistu, ktorý sa však podľa vlastných slov cítil viac politikom. Spočiatku, keď rokoval Džamál s ministrami, diplomatmi, ako aj dvoranmi monarchie, vystupoval ako stúpenec svetských reforiem následníka trónu. Ibaže v akomsi momente „stavil“ na nesprávnu osobu. Jeho patrónom bol princ Turki, spolužiak Billa Clintona na Georgetownskej univerzite vo Washingtone.

„A tak keď sa začala ťažká a veľmi špinavá predvolebná kampaň, v ktorej sa v neľútostnom zápase o hlasy voličov stretli Hillary Clintonová za Demokratickú stranu a Donald Trump za Republikánsku stranu, bolo jasné, že princ Turki a jeho okolie vrátane Džamála Chášakdžího budú podporovať Clintonovej demokratov,“ pripomína politológ Oleg Barabanov.

S bin Ládinom boli od detstva priatelia

Ako sa následne ukázalo, Džamálovi napokon neskôr nepomohli známosti s Clintonovcami, rovnako ako milosrdenstvo princa Turkiho. Jeho patrón sa totiž odrazu ocitol v nemilosti a za mrežami. A tak novinár, kritik monarchie, považoval za rozumné zameniť saudskoarabskú zlatú klietku za „rehoľu tvrdého kritika kráľovského rodu“ v USA. Veď v krajine, kde sú pokrvných princov a princezien tisícky a kapitál otvárajúci dvere do palácov vládnucej dynastie musí obsahovať minimálne osemmiestne číslo, sa mohol Džamál spoľahnúť akurát na známosti. Konkrétne na dedičstvo starého otca Mohameda Chášakdžího, tureckého lekára, ktorý si vzal saudskoarabskú manželku a stal sa osobným lekárom prvého kráľa monarchie Abd al Azíza ibn Saúda. Známosti zdedil rovnako aj od strýka Adnana. Ukázalo sa napokon, že to nestačilo.

Ako konštatuje portál Topwar, už menej sa spomína aj skutočnosť, že Chášakdží v 80. rokoch, na začiatku novinárskej kariéry, písal o afganských ozbrojencoch, ktorí bojovali proti sovietskym jednotkám. Jedným z hrdinov jeho reportáží nebol nikto iný ako priateľ z detstva Usama bin Ládin, ktorého v tom čase charakterizovali v Rijáde aj vo Washingtone ako „povstalca“ a „bojovníka s ruskou okupáciou“. O osobných stretnutiach s Ládinom písal Chášakdží s neskrývaným nadšením. Všetko sa však zmenilo, keď USA vyhlásili „povstalca“ za teroristu číslo jeden a monarchia tradične v jeho tieni rovnako zmenila postoj. Nasledoval Džamálov nútený útek do USA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #iránska jadrová dohoda #Muhammad bin Salmán #obchod so zbraňam