Splnomocnenec OSN pre Sýriu de Mistura končí vo funkcii

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes oznámil, že vo funkcii v novembri skončí. Posledný mesiac svojho pôsobenia chce venovať overeniu, či je možné, aby OSN zvolala dôveryhodný ústavný výbor, ktorý bude pracovať na novej sýrskej ústave. De Mistura bol do funkcie osobitného splnomocnenca vymenovaný v roku 2014. Má 71 rokov a vo svojom dnešnom oznámení v Bezpečnostnej rade OSN povedal, že dôvody jeho rozhodnutia sú čisto osobné. Agentúra AFP napísala, že sa de Mistura nedávno oženil.

17.10.2018 18:20
Staffano de Mistura Foto: ,
Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.
debata (6)

V rámci svojho mandátu sa mal pokúsiť o dosiahnutie dohody o novej sýrskej vláde, o nových voľbách a o celkovej reforme vládnutia. Zvolal niekoľko kôl mierových rozhovorov pod záštitou OSN, avšak nepodarilo sa mu dosiahnuť významný výsledok. Pri mierových rozhovoroch delila vyjednávacie tímy sýrskej vlády a opozície predovšetkým otázka postavenia prezidenta Bašára Asada. Opozícia s ním odmieta počítať v budúcej vláde.

De Mistura dnes povedal, že dohode o ústavnom výbore bránia stále výhrady sýrskej vlády. Podľa neho už sa dohodlo, že výbor bude mať 150 členov, z ktorých 50 navrhla vláda, 50 opozície a 50 OSN. Sýrska vláda má ale podľa de Misturu výhrady k tretine členov, prácu na zostavenie výboru nepodporujú podľa neho ani spojenci Sýria, Rusko a Irán. Rusko podľa agentúry AFP uprednostňuje otázku návratu utečencov, v úsilí o vytvorenie novej ústavy vidí snahu o Asadove zvrhnutie. OSN do výboru vymenovala sýrskych odborníkov, zástupcov občianskej spoločnosti, kmeňových vodcov a ženy.

Budúci týždeň pôjde zmocnenec na pozvanie sýrskej vlády do Damasku, kde má o zostavení výboru rokovať. O výsledku potom bude informovať Bezpečnostnú radu a sám potom chce v novembri rozoslať pozvánky na rokovanie výboru. „Nebudem predpovedať, či je to možné. Viem, že po deväťmesačnej príprave je dôležité začať prácu vierohodného ústavného výboru,“ povedal.

O možnom de Misturovom odstúpení z funkcie sa špekuluje od minulého roku. Podľa vtedajších správ diplomati v zákulisí hovorili o tom, že by de Misturu mohla nahradiť koordinátorka OSN pre Libanon Sigrid Kaagová z Holandska. Pred de Misturom post zastávali bývalý alžírsky minister zahraničia Lachdar Brahim a niekdajší generálny tajomník OSN Kofi Annan.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #odstúpenie #Staffan de Mistura