Afganistan hlasoval v napätej atmosfére, v Kábule tiekla krv

Ukončenie hlasovania v parlamentných voľbách v Afganistane sprevádzal chaos - podobne ako ráno pri otváraní volebných miestností, informovala agentúra AP.

20.10.2018 08:30 , aktualizované: 20:43
Afganistan parlament voľby Foto: ,
Afganskí vojaci hliadkujú počas parlamentných volieb v Kábule.
debata (18)

Podľa AP Nezávislá volebná komisia (IEC) v podstate nevie, v koľkých z odhadovaných 21.000 volebných miestností sa skončilo hlasovanie o 16.00 h miestneho času, ako to bolo pôvodne naplánované.

Kvôli technickým a organizačným problémom boli totiž mnohé z volebných miestností otvorené neskôr – niekde sa s otvorením meškalo aj päť hodín. IEC v daných lokalitách povolila predĺženie hlasovania do 20.00 h miestneho času. Niektoré volebné miestnosti budú otvorené aj v nedeľu.

Pozorovatelia, ktorí v sobotu monitorovali priebeh hlasovania vo voľbách do dolnej komory afganského parlamentu, zaznamenali mnohé prípady vážneho porušenia volebného zákona, informovala v sobotu nezávislá tlačová agentúra PAN.

V niektorých regiónoch pozorovateľom zo Združenia za transparentné voľby (TEFA) ani nedovolili vstúpiť do volebných miestností. Inde im úradníci zakázali preniesť do volebnej miestnosti mobilné telefóny a zaznamenať priebeh hlasovania.

Pozorovatelia hlásili aj porušenie zákazu predvolebnej agitácie. V blízkosti mnohých volebných miestností totiž zostali plagáty propagujúce strany či kandidátov.

Problémy s biometriou

Parlamentné voľby sa v Afganistane pôvodne mali konať už v roku 2015, ale boli opakovane odkladané kvôli zlej bezpečnostnej situácii a sporom okolo volebnej reformy.

Volebné miestnosti sa otvorili o 7:00 miestneho času (4:30 SELČ) a podľa pôvodného plánu mali byť uzavreté o 16:00 miestneho času (13:30 SELČ).

Niekde boli volebné miestnosti otvorené s päťhodinovým oneskorením, na mnohých miestach panoval zmätok okolo použitia techniky pre biometrickú registráciu voličov, zatiaľ čo inde sa dlho čakalo na doručenie volebných materiálov.

V Kábule tiekla krv

Najmenej 15 obetí si vyžiadal v sobotu samovražedný teroristický útok pri jednej z volebných miestností na severe Kábulu. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na hovorcu tamojšieho ministerstva vnútra.

Podľa rovnakého zdroja je medzi zosnulými najmenej osem príslušníkov afganskej polície.

Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia.

K zodpovednosti za túto akciu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Podľa rovnakého zdroja zomrelo pri útokoch členov hnutia Taliban, ktoré vyzývalo k bojkotu volieb, v sobotu v krajine najmenej 11 ľudí, iné zdroje uvádzali až 15 obetí násilia. Desiatky ďalších občanov utrpeli zranenia.

Informácie o útokoch a ich obetiach neprišli iba z Kábulu, ale aj viacerých afganských provincií.

Baghdísíová: Ste veľmi odvážni

Afganská Nezávislá volebná komisia uviedla, že odovzdať hlas môže 8,8 milióna registrovaných voličov. Členka komisie Vásima Baghdísíová označila hlasujúcich Afgancov za „veľmi, veľmi odvážnych“ a dodala, že bude úspechom, ak ich príde k urnám aspoň päť miliónov.

Afganský prezident Ašraf Ghaní vyplnil svoj hlasovací lístok už v čase otvorenia volebných miestností v Kábule.

Zástupca hovorcu Nezávislej volebnej komisie Azíz Ismáilí upozornil, že predbežné výsledky volieb budú zverejnené najskôr v polovici novembra, zatiaľ čo konečné sa očakávajú až v decembri.

Obyvatelia Afganistanu začali v sobotu 20.... Foto: TASR/AP, Rahmat Gul
Afganistan voľby parlamentné Obyvatelia Afganistanu začali v sobotu 20. októbra 2018 hlasovať v parlamentných voľbách, ktoré sa konajú i napriek hrozbám zo strany militantného hnutia Taliban a násiliu počas predvolebnej kampane.

Celkove malo do 249-členného parlamentu v Kábule kandidovať 2565 osôb vrátane 417 žien. Až desať kandidátov však bolo v uplynulých mesiacoch zabitých.

Na priebeh začalo dohliadať viac vojakov a policajtov

Na 70.000 mužov z pôvodných 50.000 zvýšili afganské národné bezpečnostné sily (ANSF) počet svojich príslušníkov dohliadajúcich na priebeh sobotných volieb a zabezpečujúcich ochranu 21.000 volebných miestností v celom Afganistane. Podľa agentúry AP to oznámilo afganské ministerstvo vnútra.

Hovorca rezortu vnútra Nadžíb Dániš informoval o zvýšení počtu hliadkujúcich vojakov a policajtov bez uvedenia ďalších podrobností.

V priebehu prvých hodín hlasovania došlo zatiaľ k niekoľkým menej závažným prípadom násilností. Afganská odnož teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá začala operovať v tomto regióne len pomerne nedávno, ako aj islamistické hnutie Taliban však už dopredu oznámili, že sa volebný proces budú pokúšať narušiť.

Hlasovanie v provincii Kandahár bolo odložené o týždeň po udalosti z minulého štvrtka, keď zahynuli traja tamojší vrcholní predstavitelia vrátane guvernéra Zalmaja Vesu v dôsledku útoku spáchaného ich vlastnými ochrankármi.

Militantné extrémistické hnutie Taliban voľby odsúdilo ako „americké sprisahanie zamerané na ospravedlnenie ďalšej zahraničnej okupácie“. Zaprisahalo sa, že urobí všetko pre to, aby hlasovaniu zabránilo, pričom varovalo kandidátov a príslušníkov bezpečnostných síl, že sa stanú jeho terčmi, ak sa budú na voľbách podieľať.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #parlamentné voľby