K Mexiku mieri hurikán Willa, zosilnel na maximálny stupeň

Hurikán Willa, ktorý mieri z Tichého oceánu k západnému pobrežiu Mexika, zosilnel na najvyšší piaty stupeň na hurikánovej škále a udrie na mexické pobrežie zrejme v utorok južne od mesta Mazatlán, napísala agentúra AP. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) dnes varovalo, že živel môže do tejto časti Mexika priniesť prudký vietor, záplavové lejaky a prívalové vlny.

22.10.2018 06:04 , aktualizované: 18:13
debata

Hurikán, ktorý sprevádza vietor s rýchlosťou až 260 kilometrov za hodinu, sa nachádza 215 kilometrov juhozápadne od Cabo Corrientes na pobreží mexického štátu Jalisco a pohybuje sa severným smerom rýchlosťou okolo 11 kilometrov za hodinu. Na mexické pobrežie by podľa odhadov NHC mal doraziť v utorok večer alebo v stredu nad ránom miestneho času (v stredu ráno SELČ). Dovtedy má zoslabnúť, napriek tomu ale bude veľmi nebezpečný.

Očakáva sa, že hurikán zasiahne juh mexického štátu Sinaloa a štáty Nayarit a Jalisco. Okrem búrky, vetra a lejakov sa podľa mexického meteorologického ústavu v tejto oblasti dajú predpokladať až štvormetrové vlny. Obyvatelia pobrežných oblastí by sa mali pripraviť na možnosť bleskových záplav, zatiaľ čo na svahoch hôr môžu hroziť zosuvy pôdy.

Niektoré mestá v pobrežných oblastiach štátov Sinaloa, Nayarit a Jalisco zrušili už pre dnešok vyučovania v školách; či bude obnovené v utorok, oznámia úrady podľa aktuálnej situácie.

V juhozápadnej časti Mexika sa ľudia pre zmenu chystajú na príchod tropickej búrky Vicente, ktorá je síce slabšia ako Willa, ale v niektorých častiach štátov Guerrero, Michoacán a Colima by podľa meteorológov mohla spôsobiť záplavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #hurikán Willa