Čilské arcibiskupstvo má zaplatiť odškodnenie obetiam zneužívania

Arcibiskupstvo v čilskej metropole Santiago de Chile má zaplatiť 450 miliónov pesos (asi 570-tisíc eur) ako odškodnenie obetiam sexuálneho zneužívania. Rozhodol o tom odvolací súd v Santiagu. Podľa čilského denníka La Tercera, ktorý o verdikte súdu informoval v nedeľu, ide o najväčšie odškodnenie, aké doteraz určil súd čilskej cirkvi na zaplatenie. Arcibiskupstvo sa zatiaľ k rozsudku nevyjadrilo.

22.10.2018 08:03
kríž, sexuálny škandál, sexuálne zneužívanie, kňaz Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Žalobu vzniesli traja muži, ktorí boli v minulosti zneužívaní čilským katolíckym kňazom Fernandom Karadimom. Jeho kauza je neznámejšia z viac než stovky prípadov zneužívania cirkevnými predstaviteľmi, ktoré teraz čilská justície rieši. Karadima (88) Vatikán uznal už v roku 2011 vinným zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých a zakázal mu cirkevnú činnosť, trestne stíhaný ale nie je, pretože skutky boli už vtedy premlčané.

James Hamilton, Juan Carlos Cruz a José Andrés Murillo žalovali v Karadimovej kauze dvoch kardinálov – santiagského arcibiskupa Ricarda Ezzatiho a Francisca Javiera Errázuriza, ktorý stál na čele arcibiskupstva pred Ezzatim. Muži ich žalovali za to, že Karadimove činy kryli.

Cruz označil verdikt súdu za historický. „Cirkev prehrala, dokázali sme jej nedbalosť a lži,“ napísal Cruz na twitteri. „Kardináli Errázuriz, Ezzat a ich banda biskupov sú delikventi! Konečne víťazstvo pre tých, ktorí toľko trpeli kvôli ich zločinom,“ dodal Cruz, ktorý teraz žije v americkej Filadelfii.

Súd prvej inštancie odškodnenie pôvodne zamietol. Odvolací súd však tento verdikt zvrátil na základe listu, v ktorom podľa denníka La Tercera kardinál Errázuriz v roku 2009 napísal vtedajšiemu pápežskému nunciovi v Čile Giuseppemu Pintovi, že sa mu doniesli obvinenia voči Karadimovi, ale že sa rozhodol to nevyšetrovať. List našla tento rok v júni polícia pri prehliadke santiagského arcibiskupstva, ktorú nariadil prokurátor.

V dôsledku zneužívania maloletých cirkevnými predstaviteľmi, ktoré čilská cirkev dlhodobo zľahčovala či dokonca kryla, ponúkli tento rok v máji všetci čilskí biskupi pápežovi rezignáciu. Urobili tak po tom, čo si ich pápež František pozval do Vatikánu. Zatiaľ prijal rezignáciu siedmich z nich.

Kritike čelil aj pápež František, ktorý sa dlho – ešte tento rok v januári – zastával Karadimovho blízkeho spolupracovníka biskupa Juana Barrosa, podozrivého z krytia prípadov zneužívania. Tento rok v apríli pápež František pripustil, že „vážne pochybil“ pri posudzovaní kauzy zneužívania kňazmi v Čile, a požiadal obete o odpustenie.

Podľa údajov čilskej prokuratúry je teraz vyšetrovaných 167 osôb cirkevných činiteľov pre sexuálne zneužívanie v minulosti, z celkom 178 obetí bolo 79 maloletých, uviedla agentúra EFE.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #zneužívanie detí kňazmi