V Afganistane padol ďalší český vojak

Život ďalšieho českého vojaka si vyžiadal útok na českú jednotku, ku ktorému došlo v pondelok okolo 11.20 h miestneho času v afganskej provincii Herát. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

22.10.2018 23:21 , aktualizované: 23.10.2018 06:05
debata (94)

K útoku došlo na základni Šindánd v západoafganskej provincii Herát. Ďalší dvaja vojaci pri ňom utrpeli zranenia, obaja sú mimo ohrozenia života.

„Zraneným vojakom bola na mieste poskytnutá prvá pomoc a následne boli letecky transportovaní do nemocnice na základni Bagrám. Zranení vojaci sú mimo ohrozenia života,“ uviedol generálny štáb Armády Českej republiky.

Rodiny vojakov boli informované. K dispozícii majú vojenských psychológov.

Misia NATO Rozhodná podpora už skôr uviedla, že podľa prvotných informácií útok spáchal príslušník afganských bezpečnostných síl. Podľa agentúry Reuters sa k útoku prostredníctvom svojho hovorcu priznalo hnutie Taliban.

Českí politici vyjadrujú sústrasť rodine

„Prežívam najťažšie obdobie kariéry. Žiadne slová nenahradia bolesť v srdciach rodín, aj tak im musím vyjadriť svoju najhlbšiu sústrasť a zraneným vojakom zaželať hladké zotavenie. Pre rodiny i zranených vojakov urobíme maximum možného a potrebného!“ napísal český minister obrany Lubomír Metnar na sociálnej sieti Twitter.

Kondolenciu rodine obete vyjadril tiež český premiér Andrej Babiš. „Chcem vyjadriť úprimnú a hlbokú sústrasť rodine nášho vojaka padlého v Afganistane a skoré uzdravenie dvom zraneným, ktorí sú, vďaka Bohu, mimo ohrozenia života,“ napísal na Twitteri. Ďalej uviedol, že ho táto udalosť zasiahla, a preto chce s Metnarom prebrať možné opatrenia, ktoré by podobné útoky eliminovali.

Na smutnú správu českej armády reagoval tiež na Twitteri vicepremiér a predseda ČSSD Jan Hamáček. Ocenil vojakov, ktorí v cudzine bojujú za bezpečnosť Českej republiky. Rodine zosnulého vojaka vyjadril úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

Sústrasť rodine prostredníctvom Twitteru vyjadrila aj exiministerka obrany Karla Šlechtová či minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Minulý týždeň v stredu bolo pri útoku na českú patrolu v Afganistane zranených päť českých vojakov. Jeden má ťažké zranenia. Začiatkom augusta zahynuli pri samovražednom útoku militantov z hnutia Taliban traja českí vojaci.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan