USA 'trestajú' Rijád zrušením víz

Američania sa rozhodli uvaliť sankcie na 21 občanov Saudskej Arábie, ktorí sú podľa Washingtonu zrejme zodpovední za dnes už viac ako pravdepodobnú vraždu novinára Džamála Chášakdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

24.10.2018 06:51 , aktualizované: 16:58
Džamál Chášakdží Foto: ,
Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží na zábere z roku 2011.
debata (41)
Sankcie sa majú vzťahovať na členov kráľovského dvora, pracovníkov rezortu diplomacie, ako aj na ďalšie ministerstvá.

„Podnikáme kroky na zrušenie víz alebo zákaz vstupu na naše územie predstaviteľom saudskoarabskej vlády a tajných služieb,“ oznámil „trest“ Mike Pompeo, šéf diplomacie USA. Kritikov rozhodnutia ministerstva sa pokúsil upokojiť tvrdením, podľa ktorého „tieto tresty nie sú posledným slovom, ktoré k tejto záležitosti vyrieknu Spojené štáty“. Washington bude vraj zvažovať dodatočné kroky na potrestanie zodpovedných. Pompeo pritom nezabudol zároveň zopakovať varovanie, že „USA nemôžu tolerovať brutálny násilný čin, ktorého cieľom bolo umlčanie novinára“. Ako upozorňuje agentúra AP, šéf diplomacie USA však neoznámil, koho konkrétne sa sankcie týkajú. Vraj ide o „informáciu dôverného charakteru“.

Aj keď podľa viacerých pozorovateľov ide o doposiaľ najtvrdšiu sankciu, ktorú USA uvalili na Saudskú Arábiu, kľúčového spojenca USA na Blízkom východe hlavne v boji proti Iránu, sotva to uspokojí drvivú väčšinu kritikov škandálu na konzuláte v Istanbule. Napriek tomu sa nielen vo Washingtone a v Bruseli neponáhľajú s citeľnejšími trestami, alebo aspoň slovným odsúdením dnes už s veľkou pravdepodobnosťou vraždy poddaného monarchie. V tomto smere jednou z mála výnimiek je prezident Turecka Recep Erdogan, ktorý za „zmiznutie“ otvorene viní Rijád, ozbrojené zložky a spravodajské služby, ktoré priamo podliehajú korunnému princovi Salmánovi.

„Znamenajú vari americké sankcie proti konkrétnym osobám, že plán prezidenta Trumpa skrachoval?“ položil si otázku aj portál Imperiyanews. Ako pripomína, spočiatku Washington pohrozil Rijádu trestom, „ak sa potvrdí jeho prepojenie na zmiznutie novinára Chášakdžího“. Monarchia reagovala hrozbou, že preruší väzby s americkou ekonomikou, bude ignorovať obchodovanie v dolároch, zdvihne ceny ropy a zvýši úroveň vojenskej spolupráce s Ruskom.

„Odrazu para pod kotlom napätia zmizla, akoby sa strany konfliktu v kuloároch dohodli na prijatých opatreniach. V Rijáde zatkli 18 vysokoposta­vených úradníkov podozrivých z vraždy opozičného novinára a následne ministerstvo zahraničných vecí USA prichádza so sankciami,“ pripomína spomínaný server. Washington má pritom vlastný zoznam podozrivých, na ktorom je 21 mien. „Konzultovalo ministerstvo zrušenie víz s Trumpom?“ kladie si spomínaný zdroj otázku a pripomína, že ešte nedávno to bol prezident USA, ktorý tvrdil, že o ich prípadnom uvalení bude rokovať Kongres. Z toho vychádza, že Trump a jeho kritici si vymenili údery. Najprv sa prezident dohodol s Rijádom, že sa zbaví proclintonovských úradníkov v Saudskej Arábii a ťarchu zodpovednosti za možné prerušenie vzťahov medzi krajinami zvalil na Kongres. Následne ministerstvo zahraničných vecí udrelo sankciami proti úradníkom, ktorí sa s Trumpom dohodli na odstránení „clintonovcov“ v politickom vedení monarchie.

Agentúrnu správu sme vymenii za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží