Saudský korunný princ: Zabitie Chášakdžího je hanebný zločin

Zabitie novinára Džamála Chášakdžího v Istanbule je odporný zločin, ktorý nemožno ospravedlniť. Na investičnej konferencii v Rijáde to v stredu povedal saudský korunný princ Muhammad bin Salmán. Zároveň zdôraznil, že zabitie Chášakdžího nevrazí klin medzi Saudskú Arábiu a Turecko.

24.10.2018 18:05 , aktualizované: 19:00
muhammad bin salmán Foto: ,
Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán na konferencii v Rijáde.
debata (24)

Iniciátorom investičnej konferencie je práve korunný princ Muhammad bin Salmán, účasť v nej ale v posledných dňoch pre kauzu zabitého novinára odriekli okrem iného ministri z USA, Británie, Holandska a Francúzska či britský miliardár Richard Branson alebo americký technologický investor Steve Case. Do Rijádu neodišli ani najvyšší predstavitelia radu veľkých firiem.

Muhammad bin Salmán na summite hovoril aj o svojej „vojne“, ktorá Blízky východ navracia k jeho slávnej minulosti. O vojne, ktorú vojenská koalícia na čele s Rijádom už niekoľko rokov vedie v Jemene, sa však vo svojom prejave vyslovene nezmienil. Po tom ako dohovoril si princ vyslúžil búrlivý potlesk publika, informovala AP.

Saudský korunný princ sa ocitá pod tlakom, pretože kritici ho podozrievajú z toho, že bol strojcom operácie, pri ktorej bol Chášakdží zabitý, alebo minimálne o akcii vedel. To Rijád odmieta.

Muhammad bin Salmán v stredu telefonicky hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v kancelárii tureckého prezidenta napísala, že rozhovor sa týkal nutnosti viac objasniť okolnosti Chášakdžího zabitia.

Chášakdží písal pre americký denník The Washington Post a žil v USA. Zmizol pred troma týždňami po tom, čo navštívil saudskoarabský konzulát v Istanbule, z ktorého zrejme už nevyšiel. Rijád najprv tvrdil, že o tom, čo sa s žurnalistom stalo, nič nevie. Minulý piatok ale priznal, že bol zabitý, údajne pri bitke. Neskôr Saudská Arábia označila zabitie Chášakdžího za operáciu, ktorá nebola konzultovaná s vedením. Chášakdží kritizoval korunného princa, ktorý de facto vládne Saudskej Arábii. Erdogan vyhlásil, že páchatelia zločinu neuniknú spravodlivosti, bez ohľadu na to, ako vysoko sú postavení.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Muhammad bin Salmán #Džamál Chášakdží