Rumunský ústavný súd zrušil kontroverzné zmeny trestného kódexu

Rumunský ústavný súd vo štvrtok zrušil desiatky kontroverzných zmien trestného zákona, ktorých schválenie v parlamente presadila vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD). Zrušené úpravy sa stretli s kritikou nielen u rumunskej odbornej i laickej verejnosti, ale aj v Európskej únii, ktorá dala najavo obavy z ohrozenia nezávislosti justície v krajine.

25.10.2018 20:09
debata (1)

Sociálni demokrati v Rumunsku od nástupu k moci pred dvoma rokmi už vykonali niekoľko „reformných krokov“, ktoré oslabujú justíciu v boji proti korupcii a ku ktorým patrí aj snaha zmierniť postih za tieto trestné činy. Kvôli obvineniam z korupcie má problémy rad vysokých politikov PSD a koaličnej liberálnej strany ALDE. Je medzi nimi aj predseda sociálnych demokratov Liviu Dragnea, ktorý kvôli odsúdeniu za volebné podvody a podplácanie nemôže byť premiérom.

Ústavný súd oznámil zrušenie množstva podľa neho nežiaducich zmien v trestnom kódexe. Podrobnosti zatiaľ neoznámil, oznámené budú neskôr, napísala agentúra Reuters. Začiatkom októbra už vrcholná justičná inštancia v krajine odmietla 70 percent zmien v trestnom poriadku, ktoré by okrem iného sťažili dokazovanie.

Minulý týždeň vláda schválila nariadenie, podľa ktorého budú musieť mať prokurátori viac skúseností. Hrozí tým skomplikovanie súčasných vyšetrovaní a niektorí zo štátnych zástupcov, ktorí sa zaoberajú korupciou, dokonca budú musieť svoje posty opustiť.

V stredu minister spravodlivosti Tudorel Toader vyzval na odvolanie generálneho prokurátora Augustina Lazara, ktorý podľa neho prekračuje svoje právomoci a jeho činy „sú nezlučiteľné s právnym štátom“. S tým ale očividne nesúhlasí EÚ, ktorá Lazara za jeho úlohu v protikorupčných kauzách pochválila.

Podobným spôsobom už Toader v júli zbavil svoju stranu a vládu nepohodlnej šéfky protikorupčnej prokuratúry (DNA) Laury Kövesiovej, ktorá tiež bola v Európe vysoko oceňovaná za nekompromisný boj s korupciou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rumunsko #reforma justície