Pred madridským chrámom ľudia protestovali proti pochovaniu Franca

Pred katedrálou Panny Márie Almudenskej v centre Madridu vo štvrtok večer demonštrovali tisíce ľudí, ktorým vadí zámer pochovať exhumované pozostatky niekdajšieho španielskeho diktátora Francisca Franca v jednej z hrobiek vnútri chrámu. Informovala o tom agentúra Reuters. Vyzdvihnutie Frankových pozostatkov z pamätníka v Údolí padlých neďaleko Madridu schválil v septembri španielsky parlament. Potomkovia si želajú previezť ich do svojej hrobky v katedrále, čo sa ale nepáči španielskej vláde ani rodinám Francových obetí.

25.10.2018 22:36
franco, španielsko, madrid, katedrála Foto: ,
Protestujúci pred katedrálou v Madride.
debata (1)

Vláda sa obáva, aby sa z katedrály v centre Madridu nestalo pútnické miesto Francových obdivovateľov, nemá ale legálne prostriedky, ako jeho pochovaniu vnútri chrámu zabrániť. Rodina tam totiž má zaplatenú hrobku, v ktorej bola napríklad vlani pochovaná Francova dcéra Carmen. Cirkev proti pohrebu nič nenamieta.

Ľudia na demonštrácii skandovali heslá „Zločinec preč z katedrály“ alebo „Madrid bez Franca“. Práve tlak verejnosti by ale možno mohol cirkev presvedčiť, aby zmenila názor, pretože madridské arcibiskupstvá sa podľa neoficiálnych informácií demonštrácií v okolí katedrály obávajú a nechcú, aby pochovanie Franka odradilo časť ľudí od návštev svätostánku.

Francisco Franco, ktorý stál na čele Španielska od roku 1938 do svojej smrti v roku 1975, je v Údolí padlých pochovaný spolu s 34-tisíc obeťami z oboch táborov španielskej občianskej vojny. Vojnu v roku 1936 rozpútal práve Franco pučom proti vtedajšej vláde; boje si za tri roky vyžiadali pol milióna obetí. Mnohí preto považujú za nedôstojné, aby bol Franco pochovaný vedľa svojich obetí. Diktátor má ale v krajine stále mnoho priaznivcov, ktorí ho obdivujú okrem iného ako obrancu katolíckej viery proti komunistom či za to, že ušetril krajinu bojov v druhej svetovej vojne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Francisco Franco