Japonsko chce s Čínou spolupracovať v otázke Severnej Kórey

Čína a Japonsko v piatok sľúbili, že budú utužovať vzájomné vzťahy, podpísali tiež širokú škálu bilaterálnych dohôd. Počas návštevy japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý v Číne rokoval s premiérom Li Kche-čchiangom a prezidentom Si Ťin-pchingom, sa Peking a Tokio zhodli, že zodpovedajú za zaistenie bezpečnosti v regióne a budú spolupracovať v otázke Severnej Kórey a vytvorenia denuklearizovaných zón Kórejského polostrova. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.10.2018 20:46
Šinzó Abe, Si Ťin-pching Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe (vľavo) s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.
debata (13)

Obe krajiny sú susedmi a partnermi, a nestanú sa hrozbou jedna pre druhú, povedal Abe po stretnutí s čínskym prezidentom. Išlo o prvý čínsko-japonský summit od roku 2011. Čínsky prezident dodal, že sa bilaterálne vzťahy oboch krajín vrátili do správnych koľají a že Čína sa postará, aby tento trend pokračoval.

Abe pozval čínskeho prezidenta, aby budúci rok navštívil Japonsko; Si Ťin-pching odpovedal, že bude návštevu „vážne zvažovať“.

Už ráno sa Abe stretol s čínskym premiérom a novinárom potom oznámil, že Japonsko je odhodlané normalizovať diplomatické vzťahy s KĽDR. Zároveň ale zdôraznil, že normalizácii bilaterálnych vzťahov musí predchádzať riešenie radu otázok, vrátane problematiky japonských občanov unesených do Severnej Kórey.

Vzťahy Tokia a Pekingu boli dlho poznačené vojnovými konfliktami z minulosti i súčasnými územnými spormi. Teraz však premiér Abe označil svoju cestu do Pekingu za „historický bod zlomu“, kedy sa obe krajiny snažia o posilnenie ekonomických i diplomatických vzťahov. Podľa analytikov k tomu mohlo prispieť aj obchodné napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Čínsky premiér povedal, že medzi čínskymi a japonskými spoločnosťami bolo podpísaných 500 obchodných dohôd v hodnote 18 miliárd dolárov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #KĽDR