Zavraždený novinár Chášakdží údajne chcel informovať o chemických zbraniach

Zavraždený novinár Džamál Chášakdží chcel zverejniť informácie o tom, že Saudská Arábia v Jemene použila chemické zbrane. Británia navyše vedela už tri týždne pred Chášakdžího vraždou, že sa Rijád chystal novinára uniesť. S odvolaním sa na tvrdenie Chášakdžího blízkeho priateľa a zdroje v britských spravodajských službách o tom informoval britský nedeľník Sunday Express.

29.10.2018 14:52
debata (19)

Príkaz Chášukdžího uniesť podľa spravodajských zdrojov neprišiel priamo od saudského korunného princa Muhammada bin Salmána. Zároveň ale nie je jasné, či následník trónu o pláne vedel. Cieľom operácie bolo podľa zdrojov novinára uniesť a dopraviť do Rijádu. Pre prípad, že by vzdoroval, bol pripravený ale aj záložný plán.

Generálny prokurátor Saudskej Arábie minulý týždeň potvrdil, že vražda Chášakdžího bola vopred naplánovaná. Predtým Rijád tvrdil, že novinár zomrel v pästnom súboji.

„Prvýkrát sme boli informovaní, že sa niečo deje, v prvom septembrovom týždni, teda asi tri týždne predtým, než pán Chášukdží 2. októbra vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Trvalo ale dlhšie, než sa objavili ďalšie podrobnosti, "uviedli spravodajské zdroje. Chášakdží mal podľa nich byť v Saudskej Arábii podrobený výsluchu. Zároveň sa pracovalo ale aj s alternatívou únosu. "Vieme, že príkaz prišiel z kruhu kráľovskej rodiny. Nemáme však žiadne informácie o tom, že to nariadil korunný princ Muhammad bin Salmán,“ pokračovali zdroje.

Britská tajná služba MI6 podľa zdrojov svojho saudskoarabského náprotivku varovala a požiadala ich, aby sa plánovaná misia zrušila. Požiadavka bola ale ignorovaná. "1. októbra sme zistili, že sa skupina, v ktorej boli okrem iného členovia saudskoarabskej spravodajskej služby (GID), presunula do Istanbulu. Ich plán nám bol celkom jasný… Prostredníctvom kanálov sme ich varovali, že to nie je dobrý nápad. Nasledujúce udalosti ukazujú, že naše varovanie bolo ignorované, "uviedli zdroje.

Na otázku, prečo Londýn o udalosti neinformoval svojho partnera – Spojené štáty, zdroj odpovedal, že sa rozhodlo, že Británia urobila, čo bolo v jej silách. Podľa analytikov ale existuje ešte jedno vysvetlenie. „Chášakdží pochádzal zvnútra saudského režimu, bol si blízky s bývalým šéfom tajných služieb. Bol to islamista, člen Moslimského bratstva a niekto, kto sa spriatelil s Usámom bin Ládinom. Mal pochopenie pre džihád v Afganistane,“ uviedol Tom Wilson z britského fóra Henry Jackson Society. Oficiálny výklad, že Chášukdží bol len pokrokový novinár bojujúci za slobodu, je podľa neho zjednodušený. „Možnosť, že bol zavraždený len preto, že bol ako novinár kritický k režimu, nie je pravdepodobná. Pravda je oveľa komplikovanejšia,“ povedal Wilson.

Chášakdžího blízky priateľ medzitým uviedol, že novinár mal dostať dôkazy dokumentujúce, že Saudská Arábia vo vojne v Jemene použila chemické zbrane. „Stretol som sa s ním týždeň pred jeho smrťou. Bol nešťastný a mal obavy… Nakoniec mi povedal, že získava dôkazy o tom, že Saudská Arábia použila chemické zbrane,“ uviedol akademik, ktorý nechcel byť menovaný.

V Iráne sa v uplynulých mesiacoch objavili nepodložené tvrdenia o tom, že Saudská Arábia použila nervovo paralytickú látku Sarin, je ale pravdepodobnejšie, že Chášakdží hovoril o fosfore. Minulý mesiac sa podľa denníka objavili informácie, že Saudská Arábia proti bojovníkom aj civilistom v Jemene použila biely fosfor od Spojených štátov. Použitie tejto látky je regulované: môže byť použitá ako dymová clona, ​​ale v prípade nelegálneho použitia môže obeť popáliť až na kosť, píše Sunday Express.

„Už v Sýrii sme videli, že nič nie je tak efektívne ako chemické zbrane, pokiaľ ide o elimináciu civilistov a vojakov z miest. Práve z toho dôvodu použil (sýrsky prezident Bašár) Asad fosfor,“ uviedol expert na chemické zbrane plukovník Hamish de Bretton-Gordon. „Ak Chášakdží naozaj mal informácie o tom, že Saudská Arábia cielene takto využívala fosfor, bola by to pre režim veľká hanba a zároveň motív,“ doplnil.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží