Erdogan otvoril nové letisko v Istanbule

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok neďaleko veľkomesta Istanbulu otvoril nové medzinárodné letisko za 11,7 miliardy dolárov. Malo by byť najväčším v krajine a jedným z najväčších na svete. Nové letisko však v dôsledku omeškaných stavebných prác pravdepodobne začne naplno fungovať až v januári, informovala agentúra Reuters.

29.10.2018 20:47
Turecko letisko Erdogan otvorenie Foto: ,
Na otváracej ceremónii sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po halách previezol v autíčku aj so svojou manželkou.
debata (10)

Letisko by malo byť schopné odbaviť ročne 90 miliónov cestujúcich, povedal Erdogan na otváracom ceremoniáli, počas ktorého sa po halách previezol v autíčku aj so svojou manželkou. „Istanbul nie je len naším najväčším mestom, ale aj najcennejšou značkou našej krajiny. Preto sme tomuto veľkolepému dielu pre naše nedoceniteľné mesto dali meno Istanbul,“ povedal ďalej turecký prezident na ceremónii, ktorej sa zúčastnili aj prezidenti Albánska, Pakistanu a Sudánu a aj bulharský premiér Bojko Borisov.

Nový dopravný uzol má podľa tureckého prezidenta dostať názov Istanbulské letisko a prispeje k začleneniu Turecka do svetovej ekonomiky. Slávnostné otvorenie nového letiska sa konalo pri príležitosti dňa Tureckej republiky.

„Prevádzkou Istanbulského letiska sa bude musieť prebudovať európsky vzdušný priestor,“ objasnil Erdogan s tým, že očakáva jeho využitie aj na množstvo medzikontinen­tálnych letov. Letisko však počas prvých dvoch mesiacov od uvedenia do prevádzky bude vypravovať iba lety v rámci Turecka a niekoľko medzinárodných, dodal Reuters.

Výstavbu letiska sprevádzajú rôzne komplikácie a kritika za zlé pracovné podmienky. Vo februári ministerstvo práce informovalo, že od začiatku výstavby v roku 2015 prišlo na tomto stavenisku o život už 27 robotníkov. V septembri polícia pozatýkala protestujúcich pracovníkov letiska.

Pôvodne sa hovorilo o ambicióznom pláne – do 48 hodín od pondelňajšieho otvorenia nového letiska mali byť naň presmerované všetky lety z Atatürkovho medzinárodného letiska v Istanbule, ktoré patrí k piatim najrušnejším letiskám v Európe.

Národná letecká spoločnosť Turkish Airlines potvrdila, že nové letisko bude zatiaľ vybavovať iba niekoľko letov do Ankary, Izmiru a Antalye. Z medzinárodných letov to budú destinácie severný Cyprus a Azerbajdžan. Zvyšné lety ostanú do konca tohto roka v kompetencii Atatürkovho medzinárodného letiska.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Istanbul #Recep Tayyip Erdogan