Merkelová si myslí, že v medzinárodných rokovaniach neoslabne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je presvedčená, že rozhodnutie skončiť v čele kresťanských demokratov (CDU) neoslabí jej pozíciu v medzinárodných rokovaniach. Bude na ne naopak mať viac času. Povedala to v utorok v Berlíne po rokovaní s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sisím.

30.10.2018 16:25
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (7)

„Som presvedčená, že sa na vyjednávacej pozícii v medzinárodných rokovaniach nič nezmení. Dá sa dokonca povedať, že budem mať viac času sa sústrediť na úlohy ministerskej predsedníčky,“ poznamenala 64-ročná politička. Už v pondelok uviedla, že sa v zostávajúcom čase v úrade kancelárky chce na medzinárodnej scéne okrem iného zamerať na otázky súvisiace s brexitom alebo vzťahy so Spojenými štátmi.

Merkelová v pondelok oznámila, že sa v decembri už nebude uchádzať o post predsedníčky CDU a po vypršaní funkčného obdobia vlády veľkej koalície konzervatívnej únie CDU / CSU a sociálnej demokracie (SPD) v roku 2021 už nebude ani kandidovať do Spolkového snemu. Ako kancelárka by chcela pôsobiť ešte tri roky.

Zopakovala, že mená kandidátov, ktorí by ju na čele kresťanských demokratov mohli nahradiť, komentovať nebude. Poznamenala len, že výber bude otvoreným procesom.

O pozíciu zatiaľ prejavili záujem generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá je považovaná za spojenkyňu Merkelovej, ďalej minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorý je naopak vnímaný ako silný názorový odporca kancelárky, alebo niekdajší šéf parlamentnej frakcie CDU / CSU v parlamente Friedrich Merz, ktorý pred mnohými rokmi opustil politiku a pôsobil v súkromnom sektore.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová