Ekológovia sa obávajú, že nová brazílska vláda ohrozí Amazóniu

Budúci brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa chystá v rámci zníženia počtu ministerstiev zlúčiť rezort poľnohospodárstva a životného prostredia. Informoval o tom v stredu server BBC Mundo. Podľa ekológov sú ale ciele týchto dvoch ministerstiev protichodné a ich zlúčenie môže ohroziť amazonské pralesy. Podľa miestnych médiami totiž Bolsonara vo voľbách podporila aj mocné agroindustriálne lobby.

31.10.2018 18:30
prales, džungľa, Amazónia, Južná Amerika, príroda Foto:
Amazonský prales.
debata

Chystané zlúčenie ministerstiev poľnohospodárstva a životného prostredia označila za „tragédiu“ aj bývalá ministerka Marina Silvaová, ktorá bola tiež neúspešnou kandidátkou nedávnych prezidentských volieb. „Toto rozhodnutie vážne poškodí Brazíliu,“ napísala Silvaová na twitteri s tým, že zlúčenie rezortov povedie k odlesňovaniu Amazónie.

Krajne pravicový politik Bolsonaro, ktorého volajú brazílsky Trump, sa vedenia najväčšej latinskoamerickej krajiny a ôsmej najväčšej ekonomiky sveta, ujme 1. januára. Už budúci týždeň by mal ale oznámiť zloženie svojej vlády. Podľa predvolebných sľubov by mal výrazne znížiť počet ministerstiev. V utorok uviedol jeho budúci minister hospodárstva Paulo Guedes, že chystá zlúčenie rezortov financií, plánovania, priemyslu a zahraničného obchodu.

Miestne médiá očakávajú, že v Bolsonarovej vláde zasadne aj niekoľko vojakov. Sám Bolsonaro, ktorý sa preslávil pochvalnými výrokmi o predchádzajúcej brazílskej diktatúre (1964–1985) je bývalý armádny dôstojník a za viceprezidenta si vybral penzionovaného generála Hamiltona Mouraa. Ministrom obrany sa má stať generál Augusto Heleno, ktorý tak bude podľa denníka El País iba druhým vojakom v tomto úrade v demokratickej histórii krajiny. Aj terajší minister obrany Joaquim Luna, ktorý je v úrade od februára, je generál.

V médiách sa objavili aj ďalšie mená možných budúcich ministrov, napríklad ministrom pre vedu a technológie by mal byť prvý juhoamerický astronaut Marcos Pontes. Tento týždeň Bolsonaro vyhlásil, že by rád videl v čele ministerstva spravodlivosti federálneho sudcu Sergia Mora, ktorý vedie vyšetrovanie v najväčšom korupčnom škandále v histórii Brazílie okolo štátnej firmy Petrobras. Moro podľa miestnej tlače ponuku zvažuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #amazónia #Jair Bolsonaro