Arménsko čakajú predčasné voľby, uskutočnia sa 9. decembra

Predčasné voľby sa budú v Arménsku konať 9. decembra po tom, ako vo štvrtok v súlade s ústavou rozpustili tamojší parlament. Dôvodom je to, že poslanci opakovane nezvolili nového premiéra, informuje agentúra DPA.

01.11.2018 16:01
debata (1)

Úradujúci premiér Nikol Pašinjan poslancov po svojom odstúpení z funkcie pred vyše troma týždňami vyzval, aby zámerne nehlasovali za potvrdenie jeho opätovnej nominácie a nenavrhovali voči nemu protikandidáta, čím si chcel vynútiť práve predčasné voľby.

Na základe ústavy sa musel parlament v priebehu dvoch týždňov dvakrát pokúsiť o zvolenie nového predsedu vlády. Keďže sa to neporadilo, zákonodarný zbor bývalej sovietskej republiky bol po prvý raz v jej dejinách rozpustený.

Pašinjan tento krok vo štvrtok znova obhajoval tým, že zloženie parlamentu podľa neho nevyjadruje vôľu občanov. Pokojná „revolúcia“, pri ktorej sa po týždňoch protivládnych protestov a následnej rezignácii svojho predchodcu dostal v máji k moci, by mala byť zavŕšená, zdôraznil.

Analytici uvádzajú, že Pašinjan, ktorý prisľúbil reformy a skoncovanie s korupciou a chudobou, si želá nové voľby, aby využil svoju vrcholiacu popularitu. Chce sa totiž zbaviť rivalov, ktorí si dosiaľ udržiavajú väčšinu v parlamente.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko