Útok na autobus s kresťanmi v Egypte má najmenej sedem mŕtvych

Najmenej sedem mŕtvych a 14 zranených si vyžiadal útok na autobus s príslušníkmi egyptskej kresťanskej menšiny, ktorý išiel ku koptskému kláštoru v hornom Egypte. S odvolaním sa na arcibiskupa Minja o tom informovala agentúra Reuters. Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za streľbu. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

02.11.2018 15:22 , aktualizované: 21:01
debata (1)

Terčom útoku skupiny ozbrojencov bol autobus na ceste ku Kláštoru sv. Samuela Vyznávača v egyptskej provincii Minjá. Vozidlo, ktoré útočníci zastavili a začali doň strieľať, podľa vyjadrenia miestneho biskupa viezlo koptských kresťanov vracajúcich sa z návštevy kláštora do mesta Sawhág.

„Tí, ktorí vykonali tento útok… sú bojovníkmi Islamského štátu,“ uviedla spriaznená propagandistická agentúra Amák vo vyhlásení rozoslanom prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram. Egyptská štátna televízia medzitým informovala, že bezpečnostné sily prenasledujú útočníkov na úteku.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zverejnil na Twitteri vyhlásenie, v ktorom vyjadril „hlboký zármutok“ nad stratou životov a zaželal „skoré uzdravenie“ zraneným. Páchateľov útoku označil za „zradcov snažiacich sa narušiť pevnú súdržnosť krajiny“ a zároveň „potvrdil odhodlanie pokračovať v úsilí bojovať proti teroristickej temnote“.

Koptskí kresťania sú v Egypte v posledných rokoch opakovane vystavovaní násiliu. Teroristické útoky na koptské kostoly v Káhire, Alexandrii a Tantá z decembra 2016 a apríla 2017 si vyžiadali približne 100 obetí na životoch z ich radov a mnoho zranených.

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr druhá, armádou podporovaná vláda, cítia sa Kopti oveľa viac ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Islamskí radikáli, ktorých cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího, po zvrhnutí islamského prezidenta z teraz zakázaného Moslimského bratstva Muhammada Mursího v roku 2013 v Egypte znásobili útoky. Radikáli koptských kresťanov obviňujú zo snahy Mursího zosadiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Egypt #teroristický útok #Islamský štát #náboženská neznášanlivosť