Švédsky parlament bude hlasovať, či má byť Kristersson premiérom

Švédsky parlament bude budúci týždeň hlasovať o tom, či by sa mal predseda stredopravej Umiernenej koaličnej strany Ulf Kristersson stať premiérom. Dva mesiace po parlamentných voľbách, ktoré skončili patom, Švédsko stále nemá vládu.

05.11.2018 12:33
ulf kristersson Foto: ,
Predseda stredopravej Umiernenej koaličnej strany Ulf Kristersson.
debata (4)

V septembrových parlamentných voľbách zvíťazil rozdielom jediného mandátu stredoľavý blok na čele so sociálnymi demokratmi nad stredopravou alianciou vedenou Umiernenou stranou.

Možnosť zostaviť vládu dostal v uplynulých týždňoch ako Kristersson, tak vodca švédskych sociálnych demokratov a odchádzajúci premiér Stefan Löfven, ani jeden ale neuspel.

Predseda švédskeho parlamentu Andreas Norlén teraz oznámil, že nadišiel čas, aby o kandidátovi na premiéra hlasoval parlament. Hlasovanie by sa malo uskutočniť najskôr 14. novembra, zatiaľ ale nie je jasné, či má Kristersson dostatočnú podporu poslancov.

„V tejto chvíli nie je žiadna záruka, že bude Ulf Kristersson zvolený,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Norlén.

Po septembrových voľbách v 349-člennom Riksdagu (švédskom parlamente) obsadil stredoľavý blok 144 kresiel a aliancia stredopravých strán 143 miest. Jazýčkom na váhach je protiimigračná strana Švédski demokrati, ktorá si od minulých volieb výrazne polepšila a v parlamente získala 62 kresiel. Všetky hlavné politické strany pred voľbami jasne povedali, že so Švédskymi demokratmi nebudú spolupracovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko