Spoločnosť Facebook zablokovala desiatky podozrivých účtov

Spoločnosť Facebook v pondelok zablokovala 30 podozrivých účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti a ďalších 85 na platforme Instagram. Urobila tak len deň pred kongresovými voľbami, ktoré sa v USA konajú dnes. Podľa vyhlásenia firmy by zablokované účty mohli byť spojené s pochybnou činnosťou zo zahraničia, napísala agentúra Reuters.

06.11.2018 08:44
facebook Foto: ,
Ilustračné foto
debata (21)

„V nedeľu večer nás americké bezpečnostné zložky informovali o online aktivite, ktorú nedávno objavili a ktorá podľa nich môže byť spojená so zahraničnými entitami,“ uviedli vo vyhlásení. „Okamžite sme tieto účty zablokovali a ďalej ich podrobne skúmame,“ dodala spoločnosť, podľa ktorej zablokované facebookové účty boli vo francúzštine alebo v ruštine, zatiaľ čo instagramové profily boli väčšinou v angličtine.

Firma zdôraznila, že o podobných udalostiach by zvyčajne informovala verejnosť až po podrobnej analýze. Oznámiť incident sa ale rozhodla už teraz kvôli ostro sledovaným kongresovým voľbám, ktoré sa v Spojených štátoch dnes konajú. „Chceli sme, aby ľudia vedeli o krokoch, ktoré sme urobili a o faktoch tak, ako ich poznáme dnes,“ píše sa vo vyhlásení spoločnosti.

Dnešné kongresové voľby by v prípade očakávaného úspechu demokratov mohli skomplikovať zostávajúce dva roky vlády republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Predvolebné prieskumy predpokladajú, že demokrati ovládnu Snemovňu reprezentantov a že republikáni udržia prevahu v Senáte.

Spojené štáty v súčasnosti vyšetrujú údajné ruskej zasahovanie do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016. Facebook vo svojom pondelkovom vyhlásení uviedol, že zatiaľ nie je jasné, či boli zablokované účty napojené na takzvanú Agentúru pre výskum internetu (AII), ktorá je údajne hlavným zdrojom demagogickej propagandy a falošných správ šírených z Ruska, či iné zahraničné entity.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #facebook #zasahovanie do volieb