Ukrajinská aktivistka Vitalina Kovalová varuje pred násilím voči menšinám

Vitalina Kovalová je aktivistka za práva LGBTI ľudí na Ukrajine. Pre rastúce nepriateľstvo voči tejto menšine ju viac ráz fyzicky napadli. Na Slovensko prišla na pozvanie Amnesty International.

06.11.2018 11:30
debata
Video

Tento rok na Medzinárodný deň žien Vitalina organizovala pokojnú demonštráciu za práva žien a LGBTI ľudí. Polícia sľubovala zaručenie bezpečnosti. Napriek tomu sa nevyhla útoku, pri ktorom utrpela chemické popáleniny očí. Útočníkov po pár hodinách prepustili a Vitalina sa z bezpečnostných dôvodov musela odsťahovať z rodného Užhorodu do Kyjeva.

Amnesty International Slovensko spolu s Vitalinou v pondelok podvečer vyjadrili podporu ľudskoprávnym aktivistom a aktivistkám pred veľvyslanectvom Ukrajiny v Bratislave. Žiadali urýchlené a nestranné vyšetrenie útokov a spravodlivosť pre obete. „Útoky na aktivistov a aktivistky majú jasný cieľ. Umlčať a odradiť ľudí od boja za spravodlivosť. Viac ako 50 obdobných útokov za posledný rok nesmie zostať bez ohlasu,“ uviedla Daniela Mužíková z Amnesty International.

Ukrajinské orgány musia podľa Mužíkovej okamžite riešiť narastajúce násilie zo strany politických skupín, ktoré propagujú nenávisť a diskrimináciu. Homofóbne a rasistické skupiny čoraz častejšie útočia na obhajcov práv žien, rómske rodiny a iné skupiny obyvateľov. Podľa Mužíkovej tieto útoky sú často plánované a beztrestné. „Problémom je práve ich beztrestnosť, lebo upiera spravodlivosť obetiam a podkopáva práva na slobodu prejavu a pokojné zhromažďovanie,“ dodala Mužíková z Amnesty International.

debata chyba