Američania majú o voľby do Kongresu veľký záujem, čakajú v radoch

Voľby do Kongresu Spojených štátov sprevádza veľký záujem. Ľudia, ktorí chcú odovzdať svoj hlas, čakajú v dlhých radoch pred volebnými miestnosťami, hlásené sú však aj problémy s elektronickými hlasovacími zariadeniami. Prvé celoamerické voľby od nástupu Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta sú považované za test jeho obľuby v polovici štvorročného mandátu.

06.11.2018 12:30 , aktualizované: 21:34
voľby, usa Foto: ,
Hlasovanie na Manhattane v americkom New Yorku.
debata (23)

V dlhých radoch musia voliči čakať napríklad v meste Decatur v Georgii. Podľa televízie CNN je to spôsobené aj poruchami hlasovacích prístrojov – pri overovaní identity voličov prístroje napríklad niekedy hlásia, že človek už hlasoval. Na inom mieste si čakajúci ľudia odskočili do supermarketu pre vodu, džús a sušienky. „Voliči sú dosť rozčúlení a majú pocit, že nikto túto situáciu poriadne nerieši,“ opísala atmosféru pri jednej z volebných miestností v Georgii istá žena. Ľudia vraj síce dostali provizórne hlasovacie lístky, ale príliš ich nechcú používať, a tak čakajú, až prístroje budú fungovať. Podľa informácií agentúry AP sa v Georgii čakanie pretiahlo až na tri hodiny.

Jedným z najviac sledovaných súbojov súčasných volieb je boj o post georgijského guvernéra: uchádza sa o neho demokratka Stacey Abramsová, ktorá by v prípade zvolenia bola prvou černošskou ženou v úrade, a súčasný republikánsky guvernér Brian Kemp.

Vo Washingtone sa pred volebnými miestnosti tiahli dlhé zástupy, aj keď v meste pršalo. Podľa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by priebeh volieb ohrozovali kybernetické útoky.

V niektorých amerických mestách jazdí verejná doprava zadarmo a niektorí prevádzkovatelia taxislužieb ponúkajú zľavy na jazdu k volebnej miestnosti. Oproti voľbám pred štyrmi rokmi výrazne vzrástol počet ľudí, ktorí využili možnosti hlasovať predčasne.

Voliči rozhodujú o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu. V 36 štátoch vyberajú tiež nových guvernérov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #americké voľby #voľby do Kongresu