Taliban zabil na západe Afganistanu ďalších 20 vládnych vojakov

Bojovníci hnutia Taliban dnes zaútočili na pohraničnú základňu na západe Afganistanu a zabili 20 vládnych vojakov, informuje agentúra Reuters. Najnovší incident zrejme ďalej posilní hlasy, ktoré tvrdia, že straty afganskej armády sú neudržateľné.

06.11.2018 12:50
Afganistan Ghazní Taliban armáda boje Foto: ,
Príslušníci afganských bezpečnostných síl hliadkujú v afganskom meste Ghazní.
debata (11)

Riedko osídlená provincia Farah na hranici s Iránom je už mesiace svedkom intenzívnych bojov, pri ktorých zahynuli stovky afganských vojakov. V zatiaľ poslednom dejstve narastajúceho násilia v tejto provincii povstalci pred svitaním zaútočili na pohraničnú základňu s približne 50-člennou posádkou.

Podľa nemenovaného vyššieho veliteľa afganskej armády zahynulo 20 vojakov, niekoľko ich bolo zranených a ostatní sú nezvestní. „Niekoľko hodín po útoku sme so základňou stratili kontakt a stále nevieme, kde sa zvyšní vojaci nachádzajú,“ povedal dôstojník.

K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban, ktoré sa snaží vypudiť z krajiny cudzie vojská a zvrhnúť západom podporovanú vládu. Podľa jeho vyhlásenia sa mu podarilo základňu obsadiť, zabiť 30 vojakov a získať zbrane a muníciu.

Niektorí vládni činitelia v provincii Farah z útoku obvinili Irán. Ten sa podľa Spojených štátov snaží rozšíriť vplyv do západného Afganistanu tým, že povstalcom poskytuje peniaze a zbrane. Irán tieto obvinenia popiera.

Útok zdôraznil ťažkosti, ktorým afganská armáda čelí pri potláčaní povstalcov. Tí rozširujú svoj vplyv na vidieku, hoci vláda naďalej ovláda všetky centrá provincií.

V pondelok protivládni bojovníci obsadili dôležité bezpečnostné stanovisko neďaleko mesta Ghazní a zabili 13 vojakov. Tým podčiarkli zraniteľnosť armády aj v oblastiach so zosilnenou obranou.

Viac ako 17 rokov po tom, čo Američanmi vedená koalícia zvrhla talibanský režim, sa afganská armáda potýka s rekordnými stratami. Afganskí aj americkí predstavitelia varujú, že úroveň strát nie je udržateľná. Podľa afganského ministerstva obrany bolo len v septembri zabitých viac ako 500 vládnych vojakov, ďalšie stovky utrpeli zranenia.

Váhavé kroky smerom k mierovým rozhovorom medzi Talibanom a Spojenými štátmi nemajú na intenzitu útokov vplyv. Americký osobitný vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad sa minulý mesiac stretol s predákmi Talibanu v Katare. Tento týždeň sa radikálne hnutie zapojí aj do multilaterálnych mierových rozhovorov, ktoré hostí Rusko.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok #Taliban