Na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule našli kyselinu

Turecká polícia našla v rezidencii saudskoarabského konzula v Istanbule stopy po kyseline fluorovodíkovej a ďalších chemických látkach.

08.11.2018 15:40
Džamál Chášakdží, novinár, vražda Foto: ,
Chášakdží bol vo svojich článkoch kritický ku kráľovskej rodine Saudov a podľa Turecka k vražde dali príkaz najvyššie kruhy v Rijáde.
debata (26)

S odvolaním sa na nemenované zdroje z tureckej prokuratúry to oznámila katarská televízia Al-Džazíra. Podľa jej istanbulského spravodajcu mohlo byť v týchto látkach rozpustené telo saudskoarabského novinára Džamal Chášakdžího.

Novinár bol zavraždený 2. októbra, kedy prišiel na konzulát na vopred ohlásenú schôdzku. Jeho telo sa doteraz nenašlo.

Podľa Al-Džazíry tureckí vyšetrovatelia konzulovu rezidenciu prezreli štrnásť dní po vražde. „Podľa môjho zdroja mohla byť kyselina použitá k zničeniu rozštvrteného Chášakdžího tela,“ povedal spravodajca katarskej televízie.

Konzul Muhammad Utajbí sa do Saudskej Arábie vrátil 16. októbra, deň pred prehliadkou rezidencie, ktorá trvala osem hodín. Chemikálie sa údajne našli v studni.

Chášakdží, ktorý patril ku kritikom vlády v Rijáde, na konzulát prišiel, aby si vybavil potvrdenie o rozvode, aby sa mohol oženiť s tureckou snúbenicou. Z budovy už nevyšiel. Turecko od začiatku hovorilo o vražde, Saudská Arábia to najprv poprela a až s veľkým oneskorením priznala, že muž bol uškrtený po príchode na úrad. Komando, ktoré bolo v budove v tej dobe tiež, odišlo do Saudskej Arábie.

Podľa saudskoarabských úradov bolo v súvislosti s vraždou zatknutých v kráľovstve 18 ľudí. Rijád odmietol žiadosť Turecka o ich vydanie na súd do Turecka a neodpovedal ani na otázku, kde je telo.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Saudská Arábia #Istanbul #Džamál Chášakdží