Z Venezuely odišli už tri milióny ľudí

Organizácia Spojených národov (OSN) vo štvrtok oznámila, že vo svete sa nachádzajú už tri milióny migrantov a utečencov z Venezuely, prevažná časť z nich v krajinách Latinskej Ameriky. Informáciu priniesla agentúra AP.

08.11.2018 22:06
debata (50)

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) informovali, že 2,4 milióna venezuelských utečencov a migrantov sa nachádza v krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku a ostatní sú vo zvyšku sveta.

Zástupca oboch úradov Eduardo Stein pre záležitosti Venezuely povedal, že krajiny Latinskej Ameriky a Karibiku si udržiavajú prevažne otvorený postoj voči prichádzajúcim Venezuelčanom. Varoval však, že ich kapacita prijímať ďalších ľudí je obmedzená.

Kolumbia podľa OSN prijala viac ako milión utečencov z Venezuely a do Peru ich prišlo vyše 500 000.

Venezuela, ktorá má najväčšie preukázané zásoby ropy na svete, patrila pred rokmi medzi najviac prosperujúce krajiny Latinskej Ameriky. Práve svetový prepad cien ropy prispel k ekonomickej kríze, na ktorej má tiež podľa ekonómov veľký podiel riadená hospodárska politika socialistickej vlá­dy.

Autoritársky prezident Nicolás Maduro pritom popiera migračné štatistiky a bráni humanitárnej pomoci z väčšiny krajín, okrem napríklad Indie, s tým, že krajiny regiónu a USA sa snažia o zahraničnú intervenciu a zvrhnutie jeho režimu. Maduro, ktorý je prezidentom od roku 2013, sa pri moci drží potlačovaním opozície. Tá pritom mala od januára 2016 väčšinu v parlamente, ktorého fungovanie Maduro s pomocou ústavného súdu zablokoval.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #utečenci #Nicolas Maduro