USA musia naďalej chrániť detských prisťahovalcov, rozhodol súd

Odvolací súd v Kalifornii nariadil administratíve prezidenta Donalda Trumpa, že musí pokračovať v programe, ktorý pred vyhostením chráni prisťahovalcov, ktorí do USA prišli bez dokumentov ako deti. Trump chce program známy ako DACA zrušiť.

08.11.2018 22:59
USA-IMMIGRATION/MEXICO Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Verdikt je podľa agentúry Reuters ďalšou porážkou v Trumpovej snahe program zrušiť. Rozsudok však neznamená koniec súdnych sporov, ktoré na niekoľkých úrovniach prezident a jeho odporcovia vedú. Prezidentov úrad napríklad tento týždeň v pondelok požiadal najvyšší súd USA, aby mu umožnil DACA zrušiť.

Program DACA, ktorý v roku 2012 spustil Trumpov demokratický predchodca Barack Obama, sa týka asi 700 000 prisťa­hovalcov. Účastníci programu môžu získať každé dva roky obnoviteľné vízum a pracovné povolenie, nárok na obdržanie občianstva však nemajú.

Trump už vlani v septembri oznámil, že program zruší a dal Kongresu čas do marca, aby situáciu týchto migrantov trvalo vyriešil zákonom. Kongres sa však na riešení dohodnúť nedokázal, preto Trump v apríli DACA nariadil zrušiť, čo zablokovali federálne súdy.

V stredu novinárom Trump povedal, že po voľbách, v ktorých republikáni udržali Senát, ale Snemovňu reprezentantov ovládli demokrati, je pripravený s opozíciou v Kongrese spolupracovať. V tejto súvislosti spomenul aj DACA. Dodal tiež, že dúfa, že mu Kongres poskytne peniaze na stavbu múru na hraniciach s Mexikom. Vybudovanie múru bol Trumpov ústredný sľub v predvlaňajšej prezidentskej kampani.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #DACA