Porošenko neprijal demisiu generálneho prokurátora Lucenka

Ukrajinský prezident Petro Porošenko neprijal demisiu generálneho prokurátora krajiny Jurija Lucenka. Jeho rozhodnutie abdikovať súviselo s obvineniami z nekorektného vyšetrovania útoku na protikorupčnú aktivistku Katerynu Handziukovú, ktorá zomrela v priebehu uplynulého víkendu.

09.11.2018 22:15
Serbia Ukraine Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (16)

V zdôvodnení rozhodnutia, o ktorej informoval v Kyjeve úrad hlavy štátu, sa pripomína, že ukrajinský parlament po Lucenkovom vystúpení v utorok predbežne hlasoval o možnosti odchodu generálneho prokurátora z funkcie, pričom poslanci Lucenkovi vyslovili dôveru: za jeho odchod z funkcie hlasovalo iba 38 z celkove 450 zákonodarcov.

Informáciu priniesli tlačové agentúry UNIAN a MTI s odvolaním sa na prezidentskú administratívu.

Handziukovej smrť vyvolala na Ukrajine búrlivú reakciu a verejnosť i poslanci parlamentu sa domáhali dôsledného vyšetrenia útoku z 31. júla a potrestania jeho páchateľov i objednávateľov.

Terčom kritiky sa stal aj generálny prokurátor, ktorý v utorkovej reakcii v parlamente oznámil, že ešte v ten istý deň doručí prezidentovi svoju demisiu.

Lucenko sa vo svojom odpočte o stave vyšetrovania útoku na Handziukovú sťažoval, že došlo k úniku informácií od vyšetrovateľov do médií, v dôsledku čoho sa k nim dostali ďalší 12 podozriví. Tento únik informácií podľa neho o 30 percent znížil šancu na identifikovanie objednávateľa ú­toku.

Handziuková (33) bola poradkyňou starostu ukrajinského čiernomorského mesta Cherson. Okrem iného upozorňovala na problematiku korupcie v radoch ukrajinskej polície. V ostatný júlový deň na ňu pred jej domom v Chersone zaútočil neznámy páchateľ, ktorý ju polial kyselinou sírovou. Aktivistka utrpela poleptaniny na 40 percentách povrchu tela a prestala vidieť na jedno oko.

Na Ukrajine zadržali doteraz pre podozrenie z účasti na útoku päť osôb vrátane muža, ktorý podľa vyšetrovateľov kúpil inkriminovanú kyselinu. Traja z nich sú stíhaní na slobode, dvaja v cele predbežného zadržania. Identita objednávateľa však nie je známa.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Porošenko