K hraniciam USA dorazila časť z karavany stredoamerických migrantov

K hraniciam USA dorazili prví stredoamerickí vysídlenci z takzvanej karavány, ktorá pred mesiacom vyrazila z Hondurasu za lepším životom do Spojených štátov. Do mexického hraničného mesta Tijuana prišlo 85 migrantov, ktorí sa od skupiny už skôr oddelili. Zvyšku karavány, v ktorej je päť tisíc ľudí, zostáva k hraniciam USA ešte vyše dvetisíc kilometrov. Informujú dnes miestne médiá.

12.11.2018 10:33
karavána, migranti Foto:
Migranti smerujúci do USA v karaváne, pred ktorou varuje prezident Donald Trump.
debata (17)

Skupina 85 utečencov sa od karavany oddelila okrem iného preto, že sa cítila diskriminovaná pre svoju homosexuálnu orientáciu. „Nenapadali nás fyzicky, ale slovne, ako je to zvykom v našej krajine,“ povedal novinárom Hondurasan César Mejía. Práve diskrimináciu kvôli sexuálnej orientácii chcú uviesť ako jeden z dôvodov svojej žiadosti o azyl v USA. Do Tijuany dorazili ako prví aj vďaka tomu, že išli autobusy, ktoré im vraj zaplatili americkí právnici.

Hlavná časť karavány migrantov, ktorí utekajú s celými rodinami pred chudobou a násilím vo svojich krajinách, ide väčšinu cesty pešo. Občas sa zvezú autostopom na kamiónoch. Táto skupina, v ktorej väčšinu tvoria Hondurasania, má asi 5000 ľudí, vrátane 1700 detí a maloletých. Minulý týždeň strávili niekoľko dní v mexickej metropole, kde sa rozhodli pokračovať ďalej do USA.

Menšia časť karavany, ktorá z mexického hlavného mesta vyrazila v piatok, je teraz v meste Tepic (mexický štát Nayarit), a do Tijuany jej zostáva na 2000 kilometrov. Druhá časť, asi 4000 utečencov, ktorá z metropoly vyrazila v sobotu, sa chystá si dnes oddýchnuť v meste Irapuato (Štát Guanajuato), vzdialenom od hraníc s USA asi 2500 kilometrov.

Mexická vláda už pred dvoma týždňami ponúkla ľuďom z karavány ubytovanie, školy pre deti a dočasné pracovné povolenie, ak zostanú na juhu Mexika. Väčšina utečencov to ale odmietla.

Táto karavána migrantov bola väčšia, keď dorazila na hranice Mexika s Guatemalou. Asi tri tisícky utečencov ale prijali ponuku vlády získať ročné humanitárne vízum, s ktorým môžu v krajine pracovať, kým sa nevybaví ich žiadosť o utečenecký štatút.

Karavány migrantov zo Strednej Ameriky k hraniciam USA sa organizujú už niekoľko rokov, súčasná situácia je ale podľa mexických úradov bezprecedentná. Až do tohto roku nepriťahovali tieto karavány príliš veľký záujem médií, kým proti nim nezačal tento rok na jar ostro vystupovať americký prezident Donald Trump. Ten ich označuje za bezpečnostnú hrozbu.

Trump už poslal na hranice s Mexikom niekoľko tisíc vojakov, aby zabránili vstupu stredoamerických migrantov do krajiny. Minulý týždeň podpísal aj nariadenie, podľa ktorého nebudú môcť získať azyl migranti, ktorí do USA vstúpia nelegálne. Americká únia občianskych práv (ACLU) už toto nariadenie napadla na súde.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #migranti