Separatisti sa vzďaľujú Kyjevu

Počas víkendu sa volilo nielen na Slovensku, ale aj v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) v Donbase, na priemyselnom východe Ukrajiny.

12.11.2018 13:59
UKRAINE-CRISIS/LUHANSK-ELECTION Foto: ,
Obyvateľka východoukrajinského Luhanska kráča popri volebnom plagáte s výzvou: Naša voľba: silný Donbas! Hlasujeme 11. novembra.
debata (41)

Konanie parlamentných volieb, teda aj ich výsledky, podľa očakávania neuznáva OBSE, NATO, Ukrajina, ako aj západné krajiny. Podľa nich hlasovanie odporuje minským mierovým dohodám, ktoré však Kyjev od začiatku neplní. Napríklad v bode týkajúcom sa udelenia autonómie spomínaným oblastiam v rámci Ukrajiny a následného hlasovania. V Donecku a Luhansku odmietli čakať. Separatisti sa tak vzďaľujú Kyjevu, o čom svedčila už predvolebná kampaň, v ktorej volební lídri netajili úsilie o pripojenie oboch republík k Rusku.

Nepomohlo zastrašovanie z Kyjeva

„Po zrátaní 97,52 % hlasovacích lístkov získal Denis Pušilin (37) 60,9 % hlasov,“ informovala šéfka Ústrednej volebnej komisie DĽR Oľga Pozdňakovová citovaná serverom Novorosinform. Podľa očakávania sa stane hlavou samozvanej republiky. Ďalší štyria kandidáti skončili s veľkým odstupom. Podľa rovnakého zdroja volebná účasť v 408 volebných okrskoch dosiahla 80,1 %. V susednej LĽR dosiahla volebná účasť podľa predsedníčky ÚVK Jeleny Kravčenkovej 77 % a po zrátaní 100 % lístkov sa víťazom stal favorit volieb Leonid Pasečnik (48) so ziskom 68,9 % V oboch republikách voliči ignorovali výzvu prezidenta Petra Porošenka, aby odmietli účasť na hlasovaní. Nepomohol ani "výstražne zdvihnutý prst“ Oleksandra Turčinova, tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, podľa ktorého účasť na voľbách bude Kyjev považovať za trestný čin.

Ako sa udržať pri moci

„Tieto takzvané voľby podkopávajú územnú integritu a suverenitu Ukrajiny,“ konštatuje spoločné vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej po stretnutí s ukrajinským prezidentom Porošenkom v Paríži počas 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny. S tým, že ide o hlasovanie „nelegálne a nelegitímne“. Rovnaký postoj zaujala aj EK. Podľa šéfky diplomacie EÚ Federiky Mogheriniovej „ide evidentne o porušenie minských dohôd“. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na kritikov hlasovania poznamenal, že voľby nie sú v rozpore so záväzkami prijatými v Minsku. Zároveň pripomenul, že práve Kyjev ich od začiatku neplní. V tejto súvislosti aj v nedeľu v diskusných reláciách ukrajinských televíznych spravodajských kanálov OneNews, TV 112, 5 Kanal či Espresso zaznelo, že práve odmietanie plnenia minských dohôd, a teda pokračovanie napätia na východe krajiny, je zárukou dnešného politického vedenia udržať sa pri moci. Viacerí diskutujúci pripomenuli, že všetky stále rastúce spoločensko-hospodárske problémy možno totiž pripísať na vrub vojnovému konfliktu v Donbase.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas Doneck #Ukrajina #Petro Porošenko