CNN zažalovala Trumpa za zákaz vstupu jej novinárovi do Bieleho domu

Americká spravodajská televízia CNN zažalovala v utorok administratívu Donalda Trumpa za to, že Biely dom porušil ústavné práva novinára Jima Acostu, keď mu zrušil akreditáciu, a to po búrlivej výmene názorov medzi prezidentom a žurnalistom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

13.11.2018 19:51
USA súd dom Biely CNN novinár vstup zákaz žaloba Foto: ,
Novinár americkej spravodajskej televízie CNN Jim Costa pred tlačovou konferenciou s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo Washingtone.
debata (6)

Roztržka spravodajcu CNN s Trumpom sa odohrala v živom celoštátnom televíznom vysielaní. Následný zákaz Acostovej novinárskej práce v Bielom dome vyvolal vlnu obvinení, že Trump potláča slobodu tlače. Zároveň spôsobil prudké vyhrotenie napätia medzi prezidentom a CNN, ktorá je často terčom Trumpovho hnevu.

„Nezákonné zrušenie tejto akreditácie porušuje prvý dodatok (ústavy USA), v ktorom je zakotvená sloboda tlače, teda práva televízie CNN a Acostu, a tiež piaty dodatok, obsahujúci právo na riadny právny postup,“ uviedla CNN vo vyhlásení, ktoré oznamovalo podanie žaloby na federálnom súde vo Washingtone.

„Požiadali sme tento súd o vydanie okamžitého príkazu, aby bola Jimovi vrátená akreditácia,“ uviedla okrem iného CNN a varovala, že odobratie akreditácie Acostovi by sa mohlo stať precedensom pre budúce útoky na iné médiá.

Hrubý a hrozný človek

„Ak sa to ponechá bez námietky, konanie Bieleho domu bude mať nebezpečný ‚ochromujúci‘ vplyv na akéhokoľvek iného novinára, ktorý informuje o zvolených predstaviteľoch krajiny,“ dodala CNN vo vyhlásení.

Povolenie chodiť na tlačové konferencie a brífingy do Bieleho domu odobrali Acostovi po ostrej výmene názorov, do ktorej sa 7. novembra dostal s americkým prezidentom Trumpom.

K slovnej prestrelke medzi oboma mužmi došlo v minulosti už viackrát. Tá najnovšia sa odohrala po tom, ako sa Acosta prezidenta začal vypytovať na tzv. karavánu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorá sa blíži k hraniciam USA. Trump po pár otázkach, v ktorých Acosta spochybňoval jeho tvrdenia, reportéra zahriakol a nariadil mu, aby sa vzdal mikrofónu. Keď to Acosta odmietol, Trump ho nazval „hrubým a hrozným človekom“ a podobne počastoval neskôr i samotnú CNN.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová zakrátko informovala, že Acostovi až do odvolania odobrali vstup do Bieleho domu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #CNN #Donald Trump