Babiša obvinil syn zo lži, bude čeliť odvolávaniu

Senát i ulica žiadajú jeho hlavu, najtvrdší úder však českému premiérovi uštedril jeho syn.

15.11.2018 08:00 , aktualizované: 23:16
andrej babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (51)

Týždeň predtým, ako sa Poslanecká snemovňa chystá hlasovať o vyslovení nedôvery vláde, sa Andrej Babiš pokúša sanovať politické škody, ktoré mu od pondelka spôsobuje investigatívna reportáž portálu Seznam.

Horná komora parlamentu označila účasť Babiša vo vláde do skončenia vyšetrovania podozrenia z dotačného podvodu za „neprijateľnú.“ Na rezignáciu premiéra vyzvali aj účastníci demonštrácie v centre Prahy. Rozuzlenie sa však čaká až v druhej polovici budúceho týždňa, dokedy sa sociálni demokrati plánujú rozhodnúť, či zotrvajú v koalícii s Babišovým hnutím ANO.

Odvolávanie budúci piatok

Poslanecký klub ANO jednoznačne stojí za premiérom a predsedom ANO Babišom. Novinárom to po rokovaní klubu povedal jeho predseda a podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek. Žiadny zo zákonodarcov vládneho hnutia v Snemovni podľa neho nepodporí návrh opozície na vyslovenie nedôvery vláde ANO a ČSSD. Rokovania o nedôvere, ktoré vyvolala opozícia, sa podľa Faltýnka uskutoční budúci piatok. Zasadať začne dolná komora o 9:00.

Faltýnek uviedol, že poslanci ANO verí v nezávislé vyšetrenie prípadu Bocianie (Čapí) hniezdo. Odmietol komentovať dnešné uznesenie Senátu, ktorý označil za neprijateľné, aby Babiš vzhľadom na nové podozrenia zostal vo vláde do vyšetrenia kauzy. Zdôvodnil to tým, že dôveru vláde dáva Poslanecká snemovňa.

Zeman: Kauza sa rozplynie

Kauza okolo Babišovho syna sa rozplynie, povedal v piatok večer český prezident Miloš Zeman v relácii televízie Barrandov. Novinárov označil za hyeny a ľudí protestujúcich proti Babišovi v Prahe za hulákajúci dav.

Rozruch spôsobil premiérov syn Andrej Babiš mladší, keď vo Švajčiarsku, kde sa momentálne zdržiava, reportérom prezradil, že ho vlani proti jeho vôli človek pracujúci pre jeho otca zavliekol do cudziny, okrem iného do Moskvy a na Ruskom okupovaný Krym. Zámerom premiéra podľa jeho syna bolo, aby „zmizol“ v súvislosti s trestným stíhaním v kauze dotačného podvodu, v ktorej obaja figurujú ako obvinení. Premiér úvahy o únose odmietol a hodnovernosť výpovede syna spochybnil tvrdením, že trpí schizofréniou.

Andrej Babiš ml., ktorého polícia doteraz nevypočula ani ako kľúčového svedka v prípade zneužitia úniových dotácií vo výšky dvoch miliónov eur pre rodinnú farmu Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo) a pre jeho pobyt v cudzine nemala možnosť si preveriť ani tvrdenie, či je skutočne zdravotne nespôsobilý podrobiť sa trestnému stíhaniu, v e-maile pre portál Seznam otca obvinil z klamstva a vyjadril želanie nadviazať kontakt s českou políciou.

„Teraz čítam v novinách, že môj otec povedal, že musím byť pod ,neustálym dozorom' vzhľadom na moju pseudochorobu, ktorej sa hovorí schizofrénia. Tým prekročil červenú čiaru, pretože to je lož a zasahuje to a týka sa to mojej osobnej slobody. Nie som vôbec ,pod dozorom' vo Švajčiarsku, ale voľný. Čítal som tiež, že polícia znovu otvorila môj prípad ,únosu',“ cituje Seznam z elektronickej pošty odoslanej z adresy, ktorú reportérom Babiš junior osobne dal. „Či je človek skutočne unesený, alebo nie, je jedna záležitosť, ale to, že môj opatrovateľ povie: ,Ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zavretý (v psychiatrickej liečebni)', je (záležitosť) druhá. Želám si byť telefonicky v kontakte s políciou ČR vyšetrujúcou môj prípad z Ukrajiny a Ruska. Možno mi to za ten trik so skrytou kamerou vybavíte,“ dodal premiérov syn, ktorého reportéri Seznamu vo Švajčiarsku snímali kamerou inštalovanou do okuliarov.

Redakcia správu odovzdalo štátnemu zastupiteľstvu, ktoré dozoruje obnovené vyšetrovanie zmiznutia Babišovho syna na okupovaný Krym. Tam ho vlani v septembri odviedol zamestnanec Babišovej firmy, v Česku žijúci Rus Petr Protopopov. Polícia potvrdila, že komunikuje so štátnym zastupiteľstvom a „je pripravená uskutočniť s autorom e-mailu neodkladné úkony podľa zákona“.

Aféra Bocianie hniezdo sa vlečie už vyše dvoch rokov. Obhajoba premiéra Babiša v prípade zneužitia dotácie pre malých podnikateľov stojí na tom, že farma nepatrila jemu a jeho firme Agrofert, ale jeho blízkym vrátane dospelých detí. Svedectvo Babiša juniora je preto považované za zásadné. Jeho vyjadrenia v reportáži nepriamo potvrdili verziu, že hral úlohu bieleho koňa, aby farma dostala dotáciu, na ktorú by Agrofert nemal nárok. „Pozitívne si pamätám, že som niečo s Bocianím hniezdom podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem,“ povedal Seznamu.

Petr Protopopov, manžel psychiatričky a neúspešnej kandidátky na starostku jedného z pražských obvodov za Babišovo ANO, ktorá vypracovala správu o zdravotnom stave premiérovho syna, v rozhovore pre denník Právo poprel, že by Babiša juniora zavliekol do cudziny proti jeho vôli. Tvrdí, že od leta 2015 bol asistentom Babišovho syna a do Ruska a na Krym ho odviezol pre tlak médií po vypuknutí kauzy Bocianie hniezdo. Pripustil, že istý čas ponechal na Kryme a neskôr na východe Ukrajiny Babiša juniora pod dohľadom miestnej „slečny“, s ktorou sa premiérov syn spriatelil. V mieste pobytu Protopopov nevidí problém, keďže Krym ako Rus nepovažuje za okupovaný.

Premiér Babiš na facebooku Protopopovovi poďakoval za dva a pol roka, ktoré venoval opatere jeho syna. „Môj syn mal to šťastie, že i napriek veľmi vážnej duševnej chorobe mal kamaráta, ktorý sa o neho staral ako o brata,“ napísal. Jeho syn, naopak, Protopopova označil za „primitívneho“ a „strašne proruského“ človek, ktorého sa bál.

Prieskum: Česi veria, že Babiš bráni výpovediam blízkych

Väčšina Čechov je presvedčená, že premiér Andrej Babiš (ANO) sa snaží, aby jeho blízki nevypovedali v kauze Čapí hnízdo. Takmer polovica ľudí to zároveň pokladá za závažnú informáciu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, na ktorý sa odvolal český spravodajský portál Novinky.cz.

Z účastníkov prieskumu Medianu 57 percent verí tomu, že premiér sa snaží, aby jeho blízki nevypovedali na polícii. Takisto 54 percent ľudí verí, že Babišov syn skončil v cudzine práve preto, aby nemohol vypovedať.

„Približne 43 percent respondentov pokladá za závažné nové informácie – a dôveruje im -, že syn Andreja Babiša musel odísť do zahraničia, aby nemusel vypovedať. Štvrtina ľudí tejto informácii neverí (26%) a menšina jej verí, ale nepokladá ju za závažnú (11%). Zvyšok nevie alebo informáciu nezaznamenalo,“ uviedol Median s tým, že skúmal účinok 12 informácií, ktoré sa objavili v reportáži Seznam Zpráv.

Viac než polovica opýtaných dôveruje obsahu rozhovoru Babišovho syna s novinármi ako celku. Presne 50 percent ľudí tiež dôveruje informácii, že Andrej Babiš mladší v súvislosti s farmou Čapí hnízdo podpisoval dokumenty bez toho, aby vedel, čo podpisuje. Toto uviedol Babišov syn serveru Seznam Zprávy dodatočne e-mailom.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #Andrej Babiš #Čapí hnízdo