Výročie novembra '89 v Česku sprevádzali emócie, Babiš odletel za synom

V emotívnej a často vyhrotenej atmosfére si dnes ľudia v Česku pripomenuli udalosti z novembra 1989. Spomienkové akcie pripomínajúce potlačenie študentského zhromaždenia pred 29 rokmi na pražskej Národnej triede sprevádzali najprv konflikty a niekoľko incidentov, ktorými sa zaoberá polícia. Neskôr sa situácia upokojila. Ďalšie pietne akcie aj protesty proti premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) sa konali aj inde v Prahe a ďalších mestách republiky.

17.11.2018 10:03 , aktualizované: 20:17
debata (109)

Najväčšie emócie vyvolalo, keď kytice, ktoré na Národnej triede tesne po polnoci položil premiér Babiš a po ňom aj šéf SPD Tomio Okamura, hodili ľudia ráno do odpadkového koša. V koši skončili aj kvety, ktoré poslal prezident Miloš Zeman, sám sa žiadnych akcií na dnešný štátny sviatok nezúčastnil. Babiš neskôr oznámil, že skoro ráno odletel za synom do Švajčiarska, preto si tento rok uctil 17. november s predstihom. Kvôli výrokom Babiša mladšieho, ktorý podľa svojho otca trpí schizofréniou a je rovnako ako on obvinený v kauze Bocianie hniezdo, čelí premiér výzvam na demisiu a opozícia chce hlasovať o nedôvere vláde.

Prípadom vyhodených kvetín sa zaoberá polícia, ktorá bude od majiteľov zisťovať, či chcú nahradiť škodu. Minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) však súdi, že policajti majú na prácu dôležitejšie veci, aj keď vyhodené kvety a vyhrotené emócie ho mrzia. Vyhadzovanie kvetov sa nepáči ani niektorým opozičným politikom, ktorí s prezidentom či premiérom majú spory, podľa iných je to prejav občianskej nespokojnosti. Zhodli sa však na tom, že k rozdeleniu spoločnosti a vypätým emóciám významne prispeli aj obaja vrcholní politici. Hovorca prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonštrantov za fašistickú lúzu, ktorú podporuje TOP 09.

Poznajú muža, ktorý v Prahe vyhodil kytice štátnikov

Kytice, ktoré k pomníku na Národnej triede v Prahe v noci z piatka na sobotu položili českí štátnici, vyhodil do odpadkového koša aktivista Otakar van Gemund. Napísal to portál Aktuálně.cz.

Český premiér Andrej Babiš (hnutie ANO) a predseda SPD Tomio Okamura prišli položiť kvety k pamätníku na Národnej triede v Prahe už v noci na sobotu 17. novembra. Vyhli sa tak síce demonštrantom, ale ich kvety vydržali na mieste len do rána. Kytice – spolu s kvetmi od ďalších štátnych predstaviteľov – skončili v koši, napísal spravodajský server televíznej stanice Nova.

Svoj skutok van Gemund považuje za radikálny, ale – podľa neho – žiaduci, pretože česká spoločnosť si vôbec nie je vedomá toho, v akej zlej situácii sa nachádza.

„Myslím si, že naša demokracia a sloboda sú ohrozené a je nutné za ne bojovať a brániť ich proti autoritárskym vplyvom, ktoré sú tu zo strany Ruska, jeho prezidenta Vladimira Putina, českého prezidenta Miloša Zemana a Babiša,“ povedal van Gemund v rozhovore pre Aktuálně.cz.

Premiér Babiš je podľa jeho slov bývalý člen ŠTB a predstavuje najväčšiu hrozbu pre demokraciu v krajine. „Je to človek, ktorý je úplným opakom toho, čo ten pomníček na Národnej triede symbolizuje,“ do­dal.

Van Gemund, ktorý sa narodil v Holandsku, je členom občianskeho hnutia Kaputin a v civilnom živote pôsobí ako tlmočník a prekladateľ.

Na Národnej triede sa dnes vystriedali politici parlamentných strán. Na vládnych politikov prítomní väčšinou pískali, zatlieskali len podpredsedovi Senátu za ČSSD Milanovi Štěchovi. Pri pokladaní kvetín a zapaľovaní sviečok zástupcovia nekomunistických strán zdôrazňovali, že sloboda nie je samozrejmá a je potrebné za ňu aj teraz bojovať.

Babiš v posledných dňoch čelil výzvam opozície k demisii kvôli informáciám z rozhovoru svojho syna, ktorý novinárom Zoznamu Správy povedal, že bol kvôli kauze Bocianie hniezdo unesený na Krym. Premiér jeho slová pripisuje schizofréniu, ktorú podľa neho jeho syn trpí. Opakovane hovoril o tom, že aktuálna kauza je od novinárov hyenismus a pripravenú kampaní proti nemu, ktorá bola zámerne načasovaná na obdobie pred 17. novembrom.

Babiš odletel skoro ráno za synom

Babiš v krátkom videu na facebooku povedal, že tento rok si prišiel na Národnú triedu uctiť pamiatku študentov a všetkých, ktorí bojovali za slobodu a demokraciu, tentoraz ale skôr. „Čoskoro ráno letím za svojím synom do Švajčiarska,“ povedal. Z bytu, v ktorom žije so svojou matkou, podľa neho nemôže syn Andrej dva dni kvôli záujmu novinárov vychádzať. „Idem za ním, aby som mu pomohol,“ dodal. Obaja aj dospelá dcéra Babiša z prvého manželstva čelí kvôli Bocianiemu hniezdu trestnému stíhaniu. Polícia teraz preveruje tiež okolnosti pobytu Babiša juniora na Kryme.

Študentské spolky usporiadali tradičnú pietnu pripomienku novembrových udalostí z rokov 1939 a 1989 na pražskom Albertove. Rektor Univerzity Karlovej Tomáš Zima vyjadril presvedčenie, že kým budú Česi jednotní, slobodu a demokraciu obhája. Podľa predsedu Študentskej komory Rady vysokých škôl Michala Zimu by odkaz 17. novembra rokov 1939 a 1989 nemal byť potláčaný terajšou vyhrotenou politickou situáciou.

Ľudia si dnes tiež pripomenuli udalosti roku 1939 spojené s uzatvorením českých vysokých škôl a smrťou študenta Jana Opletala na každoročnom pietnom akte pri Hlávkovom internáte. Výročie udalostí z roku 1939 o 50 rokov neskôr stálo na začiatku zamatovej revolúcie. Stretnutia sa zúčastnili politici, študenti, pamätníci, zástupcovia vysokých škôl, akademickej sféry i cirkví. Zazneli predovšetkým apely na to, aby ľudia nezabúdali na obeť študentov.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #17. november 1989