Argentínsku ponorku, ktorú našli po roku, poškodil elektrický skrat

Haváriu argentínskej ponorky, ktorej vrak objavili takmer rok po jej zmiznutí v južnej časti Atlantického oceánu, spôsobila zrejme voda, ktorá prenikla do plavidla, v dôsledku čoho nastal elektrický skrat. Uviedla to v sobotu agentúra AFP.

17.11.2018 10:16 , aktualizované: 19:08
Argentina Submarine Foto: ,
Stratená argentínska ponorka San Juan na archívnej snímke.
debata

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok so sídlom vo Viedni informovala, že niekoľko hodín pred posledným kontaktom s posádkou ponorky zaznamenala na palube hrmot. Podľa argentínskeho námorníctva mohlo ísť o vnútornú explóziu.

Do plavidla sa dostala morská voda cez dýchaciu trubicu, ktorú ponorka používa, keď sa nachádza blízko pri hladine. Voda spôsobila skrat batérií na prove a ponorka sa pohybovala len pomocou batérií umiestnených v zadnej časti.

Posádka túto implóziu údajne nahlásila. Velenie jej prikázalo vrátiť sa na základňu. Kontakt s plavidlom sa však stratil.

Dieselelektrická ponorka nemeckej výroby triedy TR-1700 bola v službách argentínskeho námorníctva od roku 1985. Od roku 2007 sa podrobovala generálnej revízii, ktorá bola z dôvodu rozpočtových škrtov ukončená až v roku 2014.

Nezvestnú argentínsku ponorku našli po roku v 800-metrovej hĺbke

Ponorku argentínskeho vojenského námorníctva, ktorá zmizla takmer presne pred rokom v južnej časti Atlantického oceánu, našli potopenú vo veľkej hĺbke pri polostrove Valdés v Patagónii. Tlačová agentúra AP to uviedla v sobotu nadránom s odvolaním sa na vyhlásenie námorníctva.

Nezvestné plavidlo ARA San Juan podľa zverejnených údajov spozorovali približne 800 metrov pod hladinou, a to pomocou diaľkovo ovládaného zariadenia spusteného z americkej lode Ocean Infinity, ktorú najnovšie najali, aby pokračovala v pátraní. Námorníctvo uviedlo, že ponorka bola „pozitívne identifikovaná“.

Oznámenie nálezu nasleduje len dva dni po tom, ako si rodiny 44 členov posádky ARA San Juan pripomenuli prvé výročie zmiznutia tejto ponorky. Námorníctvo s ňou stratilo kontakt 15. novembra 2017 počas bežnej misie – plavby z prístavu Ushuaia do domovského prístavu pri meste Mar del Plata. Napriek tomu, že bola spustená rozsiahla pátracia operácia, šance na záchranu námorníkov prakticky vypršali po dvoch týždňoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #stratená ponorka