Netanjahu: Viem, čo a ako musím urobiť

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že dokáže sedieť naraz na viacerých stoličkách. Okrem premiérskeho kresla mu od pondelka patrí aj rezort obrany.

20.11.2018 11:25
Israel Foto: ,
iIzraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu.
debata (1)
V „zbierke“ má pritom už ministerstvo zahraničných vecí, zdravotníctva, ako aj rezort pre repatriáciu a integráciu. Napriek tomu by podľa izraelských médií mal do kresla šéfa diplomacie čoskoro zasadnúť niekto z vládnej strany Likud (Jednota). S obsadením postu ministra obrany sa však premiér Netanjahu neponáhľa. Po tom, čo sa Avigdor Lieberman, ktorý bol vo funkcii ministra obrany od mája 2016, vzdal postu pre nesúhlas s prerušením operácie v palestínskom pásme Gazy. Napriek "prímeriu“ Netanjahu v pondelok zdôraznil, že sa rozhodol „pokračovať v zápase za bezpečnosť izraelských občanov“ na viacerých frontoch.

Tajnostkár Bibi

„Dnes som prvý deň ministrom obrany. Mnohí ma kritizujú, ale z pochopiteľných dôvodov nemôžem podrobne informovať o skutočnostiach, ktoré pozná armáda, Mosad, ŠABAK (kontrarozviedka zodpovedná za vnútornú bezpečnosť – pozn. red), ako aj ja,“ vyhlásil Netanjahu v televíznom prejave k národu s tým, že „chce to čas“ a že „viem, čo a ako musím urobiť“.

Podľa popredného člena Likudu Davida Bitana vraj Netanjahu asi o dva týždne povie Izraelčanom, prečo zastavil útoky v pásme Gazy. V tejto súvislosti premiér upozornil, že z hľadiska bezpečnostnej politiky sa Izrael nachádza v jednom z najťažších období.

Voľby budú, ale nie podľa opozície

„V takomto čase sa vláda nezvrháva a nevypisujú sa predčasné voľby,“ reagoval Bibi, ako familiárne volajú premiéra Izraelčania, na rezignáciu ministra obrany, ako aj na výzvy vypísať predčasné hlasovanie o novom zložení Knesetu (parlamentu). Skúsený politický harcovník Netanjahu si tak dokázal udržať post premiéra i udržať vládnu koalíciu po tom, čo mu ostala "verná“ väčšina politických spojencov v Knesete. V stodvadsaťčlennom parlamente má však dnes už iba tesnú väčšinu – 61 hlasov.

Viacerí izraelskí politológovia upozorňujú, že Netanjahu síce odmieta predčasné voľby a hrá na city Izraelčanov, ale vlastne najnovšími rozhodnutiami sám odštartoval predvolebnú kampaň. Ľahké to však mať nebude. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Ifat Media a prvej svojho druhu izraelskej firmy Masrokit viac ako 70 percent Izraelčanov je presvedčených, že politici klamú.

„Netanjahu obsadením kresla ministra obrany prakticky začal predvolebnú kampaň. Uvedomuje si totiž, že voľby budú. Ako skúsený politik vie, že nie o rok. Teda v riadnom čase. Vie, že jeho kabinet nevydrží do konca mandátu,“ tvrdí Benny Briskin, politológ a bývalý poradca premiéra v rozhovore pre portál Vzgľad. Ako zdôraznil, všetky Netanjahuove vyhlásenia o národnej zodpovednosti, o ťažkej chvíli, v ktorej sa neuteká z boja (narážka na rezignáciu Liebermana – poz. red.), v ktorej sa nelikviduje kabinet, sú vlastne predvolebné vyhlásenia. A na adresu dnes už exministra obrany Liebermana pripomenul, že napriek jeho „bombastickému“ odstúpeniu vlastne pri riadení rezortu mal premiér Netanjahu vždy konečné a rozhodujúce slovo.

Lieberman nemal šancu

„Bez podpory šéfa kabinetu nemohol minister nič robiť v minulosti ani teraz. Premiér v chúlostivých otázkach zvoláva úzky kruh ministrov priamo zodpovedných za bezpečnosť krajiny a v ňom mal Netajahu vždy väčšinu na svojej strane,“ dodal Briskin. A to mal byť aj hlavný dôvod rozhodnutia Liebermana, ktorého Netanjahu zároveň „odstavil“ v snahe, aby nezískal podporu voličov. Podľa najnovšieho prieskumu až 60 percent schvaľuje Liebermanove rozhodnutie rezignovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #izraelský premiér Benjamin Netanjahu #izraelská armáda