Bývalý osobný strážca bin Ládina asi zostane v Tunisku

Bývalý osobný strážca teroristického vodcu Usámu bin Ládina, o ktorého návrat z Tuniska sa posledné mesiace usilovala nemecká justícia, nakoniec zrejme zostane v severoafrickej krajine. Správny súd v Gelsenkirchene totiž dnes zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie, podľa ktorého nesmel byť Sami A. do Tuniska vydaný. Zdôvodnil to zárukami, ktoré krajina Nemecku poskytla.

21.11.2018 18:41
debata (2)

Súd, na ktorý sa kvôli prehodnoteniu prípadu obrátil Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), konštatoval, že už nie je príliš pravdepodobné, že by Sami A. bol vo svojej rodnej krajine vystavený mučeniu alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu. Zaručila to tuniská ambasáda v Berlíne a tejto záruke je možné veriť aj preto, že prípad je tak mediálne sledovaný a politicky významný, uviedol súd v tlačovej správe, ktorú zverejnil na svojom webe.

Prípad Samiho A. vzbudil v Nemecku veľké kontroverzie. Tie sa týkali jednak toho, že sa muža dlhé roky nedarilo zo spolkovej republiky deportovať, a jednak okolností jeho vyhostenia. Miestne úrady ho totiž deportovali 13. júla napriek tomu, že súd v Gelsenkirchene predbežne rozhodol, že nemôže byť do Tuniska vyhostený. Verdikt bol ale úradom doručený až v momente, keď už bol Sami A. v lietadle.

Súd následne konštatoval, že deportácia 42-ročného muža bola „hrubo protiprávna“ a že pri nej boli porušené základné právne princípy. Nariadil tiež, že musí byť vrátený, čo neskôr potvrdil aj vrchný správny súd v Severnom Porýní-Vestfálsku. O pochybeniach úradov sa potom viedla tiež politická diskusia.

Dnešné rozhodnutie súdu by ale mohlo situáciu definitívne upokojiť. V hlavnom konaní, ktoré ešte súd čaká, sa totiž verdikt zrejme už nezmení.

Tunisan, ktorý podľa nemeckých úradov v rokoch 1999 až 2000 pôsobil v Afganistane ako jeden z bin Ládinových bodyguardov, žil v Nemecku s prestávkami od roku 1997. Členovia jeho rodiny už majú nemecké občianstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #bodyguard #Usama bin Ládin