Európska únia dúfa, že Turecko čoskoro prepustí opozičného lídra Demirtaša

Európska únia vyjadrila v stredu nádej, že Turecko čoskoro prepustí prokurdského politika Selahattina Demirtaša, ktorý je už dva roky za mrežami pre obvinenia z terorizmu. Informovala o tom agentúra AFP.

22.11.2018 12:03
debata (12)

„Dúfame, že bude čoskoro prepustený,“ uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v Ankare na tlačovej konferencii s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom.

Komisár Európskej únie pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn po rokovaniach s Čavušoglom konštatoval, že EÚ je veľmi znepokojená veľkým počtom zadržiavaných novinárov a akademikov v Turecku.

Čavušoglu uviedol, že turecká verejnosť nemá dôveru v Európsku úniu vzhľadom na jej „dvojaký štandard a pokrytectvo“ voči Ankare.

„EÚ je nedôveryhodný partner v očiach verejnosti,“ povedal s narážkou na zablokované rokovania o členstve v Únii. „Dohodli sme sa na otvorení piatich kapitol so súhlasom všetkých členských krajín EÚ. Čoskoro potom EÚ rozhodla, že sa s Tureckom nebudú otvárať ďalšie kapitoly. Pre to neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie,“ dodal podľa agentúry DPA šéf tureckej diplomacie.

Podľa Hahna je postoj EÚ „veľmi dobre známy… zatiaľ by sa nemali otvárať žiadne ďalšie kapitoly“.

Erdogan odmietol uznesenie Európskeho súdu pre ľudské práva

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol v utorok uznesenie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktoré taktiež vyzvalo na prepustenie Demirtaša. „Uznesenia vydané Európskym súdom pre ľudské práva nás nezaväzujú,“ povedal Erdogan podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu.

Demirtaša, jedného z dvoch bývalých spolupredsedov tureckej opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), zatkli v novembri 2016 na základe obvinení z terorizmu za jeho údajné kontakty s kurdskými militantmi. V tom čase bol členom parlamentu.

V septembri tohto roku ho súd v Istanbule uznal za vinného z podpory a šírenia teroristickej propagandy a odsúdil ho na štyri roky a osem mesiacov väzenia.

HDP označila súdny proces s Demirtašom za politický a zameraný na umlčanie politického subjektu oponujúceho prezidentovi Erdoganovi, pričom odsúdila likvidačnú politiku tureckého vedenia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko