Bývalého dozorcu z Mauthausenu obvinili z podielu na hromadnom vraždení

Prokuratúra v Berlíne vzniesla obvinenia voči 95-ročnému mužovi, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil ako dozorca v koncentračnom tábore Mauthausen. Bývalého príslušníka jednotiek SS obvinili z toho, že sa podieľal na zavraždení vyše 36-tisíc ľudí, ktorí v tábore zahynuli počas jeho pôsobenia, informovala v piatok agentúra AP.

23.11.2018 16:58
debata (4)

Hans H. pracoval ako dozorca v Mauthausene od polovice roku 1944 do jari 1945. Za toho obdobie zavraždili v tomto nacistickom táborovom komplexe v Hornom Rakúsku najmenej 36.223 ľudí, väčšinu z toho v plynových komorách. Zvyšní väzni boli usmrtení injekciou, zastrelení alebo zahynuli na následky hladu a mrazu.

Celé meno obvineného nebolo zverejnené s ohľadom na nemecké zákony na ochranu súkromia. Hans H. nečelí z obvineniu z účasti na žiadnej konkrétnej vražde, podľa prokuratúry však ako dozorca pomáhal zaisťovať chod celého tábora, ktorého súčasťou bolo i masové vraždenie.

„Tým, že slúžil ako dozorca, napomáhal alebo prinajmenšom uľahčoval zabíjanie mnohých tisícov väzňov,“ uviedol v piatok berlínsky prokurátor Martin Steltner.

Obvinený ako táborový dozorca musel podľa žalobcov vedieť o vraždení väzňov i o ich katastrofálnych životných podmienkach, píše agentúra AFP.

Vznesené obvinenia musí teraz preskúmať príslušný súd, ktorý tiež rozhodne, či je 95-ročný Hans H. schopný absolvovať súdny proces.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #dozorca #SS #vojnové zločiny #Mauthausen