Sýrsky režim obviňuje povstalcov z chemického útoku na Aleppo, podľa nich je to lož

Desiatky civilistov v sobotu v sýrskom meste Aleppo vyhľadali lekársku pomoc po údajnom útoku jedovatým plynom, z ktorého sýrske štátne médiá vinia povstalcov. Sýrski rebeli obvinenia odmietli s tým, že chemické zbrane nevlastnia, napísala agentúra AP.

25.11.2018 08:38 , aktualizované: 17:00
Syria, aleppo, chemický útok Foto:
Väčšina ľudí, ktorých prijali do nemocníc v severosýrskom Aleppe, mala dýchacie problémy a rozmazané videnie, povedali lekári štátnej televízii.
debata (53)

Sýrske štátne médiá neskôr podľa agentúry AFP s odvolaním sa na zdravotníkov zdvojnásobili počet priotrávených civilistov: z päťdesiatky na 107 prípadov, exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) referovala o 94 prípadoch. Sýrske ministerstvo zahraničia podľa agentúry Reuters vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby potrestala „útok jedovatým plynom spáchaný teroristickými skupinami“ na Aleppo. Ruské letectvo podľa Moskvy už zničilo povstalcov, ktorí útok mali na svedomí.

Väčšina ľudí, ktorých prijali do nemocníc v severosýrskom Aleppe, mala dýchacie problémy a rozmazané videnie, povedali lekári štátnej televízii. Jeden z lekárov uviedol, že dve osoby sú v kritickom stave. Televízia ukázala zábery, na ktorých je vidieť lekárov, ako ošetrujú mužov a ženy na nemocničných lôžkach.

Miestny guvernér Husajn Diab, ktorý pacientov v nemocnici navštívil, vyhlásil, že povstalci vypálili na jednu z mestských štvrtí strely s jedovatým plynom. Štátna televízia bez ďalších podrobností oznámila, že vládni vojaci na útok odpovedali a zasiahli cieľ.

Predstaviteľ zdravotníckych úradov Zijád Táhá povedal, že na základe príznakov u pacientov bol pravdepodobne pri útoku použitý chlór. Sú však potrebné ďalšie testy, dodal.

Šéf tamojšej polície spresnil, že strely zasiahli štvrť Chálidíja a vietor potom plyn rozniesol do okolia.

Ruské vojenské lietadlá zaútočili na rebelov

„Podľa predbežných údajov, potvrdených najmä príznakmi otravy u zranených, boli granáty použité povstalcami pri ostreľovaní obytných štvrtí naplnené chlórom,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s odvolaním sa na poznatky, ktoré v meste získali ruskí vojenskí chemici. Povstalci podľa neho ostreľovali Aleppo z mínometov z demilitarizo­vaného pásma v provincii Idlib, poslednej, ktorú ešte ovládajú radikáli a odporcovia režimu Bašára Asada.

Generál Konašenkov pripomenul skoršie ruské vyhlásenie, že „biele prilby“ – teda záchranári pôsobiaci na území kontrolovanom povstalcami – chystajú v demilitarizovanom pásme provokáciu, aby mohli obviniť vládne sily z použitia jedovatých látok proti miestnemu obyvateľstvu. Moskva je podľa hovorcu pripravená posúdiť incident s Tureckom, ktoré má podľa dohody s Ruskom za pásmo v Idlibe zodpovedať.

Konašenkov neskôr ohlásil, že ruské lietadlá zničili povstalcov, ktorí mali útok na svedomí. „Lietadlá ruských síl zasadili údery postaveniu delostrelectva teroristov v oblasti, odkiaľ v sobotu večer ostreľovali civilistov v Aleppe,“ povedal generál a dodal, že nálety, o ktorých bolo vopred vyrozumené Turecko, „zničili všetky ciele“.

Povstalci obvinenia odmietli

Povstaleckí velitelia a predstavitelia opozície tvrdenia sýrskej vlády, ktorá má Aleppo pod kontrolou, odmietli. Zároveň obvinili Damask zo snahy zmariť existujúce prímerie a snahy o začatie politických rozhovorov.

Opoziční bojovníci nemajú chemické zbrane ani prostriedky, ktorými by ich mohli odpáliť, vyhlásil povstalecký veliteľ Abdassalám Abdarrazák.

Chemické zbrane v sýrskej vojne

Z používania chemických zbraní počas sýrskeho konfliktu, ktorý sa začal v roku 2011, sa obviňujú obe strany. Tím expertov OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) obvinil sýrsku vládu z použitia chlóru pri najmenej dvoch útokoch v rokoch 2014 a 2015 a nervového plynu sarin pri útoku na mesto Chán Šajchún v apríli 2017, keď zahynula stovka ľudí.

Rovnaký tím OSN a OPCW tiež obvinil teroristickú skupinu Islamský štát z použitia yperitu v dvoch prípadoch v rokoch 2015 a 2016. Sýrska vláda tiež viní rebelov z použitia jedovatého plynu v roku 2013 pri útoku na mesto Chán Asal juhozápadne od Aleppa, ktorý si vyžiadal 25 obetí, napísala agentúra AP.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #Bašár al-Asad #Idlib #Aleppo #vojna v Sýrii