Na saskú hranicu by sa mohli vrátiť kontroly, povedal Seehofer

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer dnes pripustil, že by sa mimoriadne kontroly mohli vrátiť aj na ďalšie úseky hranice, napríklad do Saska, ktoré hraničí s Českom a Poľskom. Informovala o tom agentúra DPA. V súčasnosti prísnejšie opatrenia fungujú iba na rakúsko-nemeckej hranici, predovšetkým pre vracanie migrantov.

26.11.2018 18:50
Horst Seehofer Foto: ,
Horst Seehofer.
debata (3)

Seehofer na kongrese policajných odborov GDP povedal, že si dokáže celkom dobre predstaviť, „že dáme polícii možnosť“ robiť po časovo obmedzenú dobu mimoriadne hraničné kontroly, napríklad „keď v Sasku zase raz zmizne mnoho kosačiek na trávu“. Narážal tým zjavne na sťažnosti niektorých obyvateľov obcí pri hraniciach s Českom a Poľskom, podľa ktorých sa po vstupe týchto krajín do schengenského priestoru, zvýšila pri hraniciach kriminalita.

Zámer zmeniť policajný zákon, ktorý by umožnil prísnejšie kontroly a nasadenie programov pre rozoznávanie tváre, na konci októbra avizovala aj samotná saská vláda. Plány politikov kresťanskej a sociálnej demokracie vtedy narazili na kritiku v Nemecku aj v Česku.

Nemecko už od jesene 2015 kontroluje svoju hranicu s Rakúskom. Dôvodom, ktorý viedol k zavedeniu tohto opatrenia ale nebola prihraničná kriminalita, ale desiatky tisíc migrantov, ktorí po takzvanej balkánskej ceste z Turecka cez Grécko, Maďarsko či západný Balkán a Rakúsko prúdili do Bavorska.

Vnútri schengenského priestoru, do ktorého patrí Nemecko aj Česko a Poľsko, by nemali stacionárne hraničné kontroly existovať. Nemecko a ďalšie schengenské krajiny ale využili možnosť ich dočasného zavedenia v súvislosti s migračnou krízou z roku 2015. Naposledy boli kontroly predĺžené na ďalšieho pol roka v polovici novembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hraničné kontroly #schengenský priestor