Všetci ukrajinskí námorníci zajatí pri Kerčskom incidente sú už vo väzbe

Súd v Simferopole na Kryme rozhodol v stredu o väzobnom stíhaní posledných deviatich námorníkov zajatých počas nedeľného incidentu v Kerčskom prielive do 25. januára 2019. Informovala o tom agentúra Interfax.

28.11.2018 10:39 , aktualizované: 17:18
ukrajina, rusko, námorník Foto:
Jeden zo zajatých ukrajinských námorníkov.
debata (50)

Príslušníci ukrajinského námorníctva boli obvinení z nelegálneho prekročenia hranice spáchaného skupinou osôb na základe predchádzajúcej dohody alebo organizovanou skupinou za použitia násilia, prípadne hrozby násilia. Agentúra AP uviedla, že obvineným hrozí v prípade odsúdenia šesť rokov väzenia.

Celkovo bolo zajatých 24 ukrajinských námorníkov, z ktorých traja utrpeli počas incidentu zranenia a sú momentálne hospitalizovaní. Tí by mali byť podľa rozhodnutia súdu prevezení do väzenia hneď po svojom prepustení z nemocnice v Kerči.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

K zadržaným námorníkom odmietajú pustiť ukrajinských predstaviteľov

Rusko odmieta k ukrajinským námorníkom pustiť ukrajinských predstaviteľov. Ukrajina tak má o ich osude iba sprostredkované informácie, a nevie, či sú pravdivé. V stredu to vyhlásila ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisová. Ako uviedla, rokovala v tejto veci aj s ruskou ombudsmankou Tatianou Moskalkovovou. Tá ukrajinských predstaviteľov nasmerovala na centrálu ruskej tajnej služby FSB v krymskom Simferopole, a tí celú záležitosť zahrali „do autu“. Ukrajinským predstaviteľom totiž povedali, že jednotlivých zadržaných ukrajinských námorníkov musia najskôr prideliť každého ku konkrétnemu predstaviteľovi FSB, a až ten bude mať právomoc posúdiť, koho ku „svojmu“ zajatcovi pustí.

Ukrajina odsúdila „nezákonnú“ väzbu svojich námorníkov

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že poslalo Moskve diplomatickú nótu na protest proti „nezákonnej“ väzbe námorníkov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Zopakovali sme ruskej strane kategorickú požiadavku, aby okamžite prepustila z väzby zajatých občanov Ukrajiny a zaistila ich bezpečný návrat do vlasti,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva.

Veliteľ námorných síl ukrajinskej armády Igor Vorončeko už v utorok vyhlásil, že ruská armáda donútila ukrajinských zajatcov k falošným výpovediam. „Poznám týchto námorníkov, vždy to boli veľmi čestní profesionáli. Ale veci, ktoré teraz hovoria, nie sú pravdivé,“ povedal Vorončeko. Ruská armáda krátko predtým zverejnila video z vypočúvania, na ktorom zadržaní Ukrajinci hovoria, že im Rusi „opakovane oznamovali“, že majú zakázané preplávať cez Kerčský prieplav, no posádky lodí toto varovanie „zámerne ignorovali“.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine