Belgicko má záujem hostiť Konferenciu OSN o zmene klímy

Na budúci týždeň sa v poľských Katoviciach uskutoční Konferencia OSN o zmene klímy (COP24). Belgický frankofónny región Valónsko má záujem, aby sa podobná konferencia (COP26) v roku 2020 konala na jeho území, uviedla v piatok rozhlasová a televízna stanica RTBF.

30.11.2018 18:42
debata

Uvedené podujatie, ktoré trvá dva týždne, spája signatárske štáty Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC). V prvom týždni priestor dostanú vedci a rôzne lobistické skupiny, v druhom týždni sa prezentujú politickí činitelia, ktorých úlohou je dosiahnuť politický kompromis v práve prebiehajúcich okruhoch diskusií.

Hostiteľom konferencie COP25 mala byť na budúci rok v novembri Brazília, avšak pred niekoľkými dňami sa organizácie tohto podujatia vzdala a nie je zatiaľ známe, kde by sa mohlo budúcoročné podujatie konať.

Valónsko je rozhodnuté sa zhostiť tejto úlohy v roku 2020. Pre RTBF to potvrdil valónsky minister pre energetiku a klímu Jean-Luc Crucke. Upozornil však, že aby Valónsko v tejto ambícii uspelo, musí mať podporu celého štátu a najmä súhlas regiónu Flámsko.

Práve brazílske „nie“ pre COP25 môže prekaziť valónske ambície, keďže federálna strana zelených (Ecolo/Verts), ktorá zastupuje valónskych aj flámskych ekológov, navrhla, aby Belgicko zastúpilo Brazíliu a už na budúci rok sa ujalo hosťovania tohto prestížneho podujatia. Strana pritom nešpecifikovala, že miesto podujatia musí byť vo Valónsku.

Tento nápad už Zelení podľa RTBF predložili na posúdenie federálnemu premiérovi Charlovi Michelovi. K ichžiadosti sa medzitým pripojili aj frankofónni kresťanskí demokrati z Humanisticko-demokratického centra (CDH).

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #summit #zmena klímy