Saudská Arábia odmietla vydať Turecku podozrivých v prípade vraždy Chášakdžího

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr odmietol v nedeľu žiadosti o vydanie podozrivých osôb na trestné stíhanie do Turecka v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášakdžího. O extradíciu sa snažil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, pripomenula tlačová agentúra AFP.

09.12.2018 19:59
Saudi Arabia Writer Killed Foto: ,
Dnes už mŕtvy oponent novinár Džamál Chášakdží.
debata (11)

„Našich občanov nevydáme,“ povedal Džubajr na tlačovej konferencii na konci summitu Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), ktorý sa konal v saudskoarabskom hlavnom meste Rijád.

„Zdá sa mi zaujímavé, že krajina, ktorá nám neposkytla informácie v zákonnom rámci…, vydáva zatykače,“ dodal minister Džubajr.

Saudskoarabský novinár Chášakdží žijúci v USA zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Turci tvrdia, že tohto prispievateľa amerického denníka The Washington Post zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.

Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli. Keďže Chášakdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie, píše AFP.

Napriek tomu, že Rijád tieto obvinenia odmieta, povesť Saudskej Arábie utrpela ujmu, pričom americkí senátori po brífingu CIA zo 4. decembra ukazujú prstom práve na korunného princa. Doteraz v Saudskej Arábii obvinili v súvislosti s vraždou celkovo 21 osôb vrátane bezpečnostných predstaviteľov.

Rijád po počiatočnom zdráhaní priznal, že vraždu vykonala „skupina lotrov“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží