OSN navrhuje stiahnutie sa jemenských povstalcov z prístavu Hudajda

Organizácia Spojených národov (OSN) navrhla stiahnutie jemenských povstalcov z prístavu Hudajda ako súčasť dohody o prímerí, čím by sa toto nepokojné mesto dostalo pod spoločnú kontrolu s vládou. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá mala k dispozícii príslušný dokument.

10.12.2018 12:26
debata (13)
Húsíjský povstalec. Foto: Reuters, KHALED ABDULLAH
húsíovia, jemen, povstalec, militant, zbraň Húsíjský povstalec.

Dokument, ktorý potvrdili dva zdroje z jemenskej vládnej delegácie na mierových rozhovoroch vo Švédsku, garantuje, že Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia bojujúca s húsíjskými vzbúrencami zastaví všetky operácie v tomto meste výmenou za stiahnutie húsíov. Oblasť by potom spadala pod kontrolu spoločného výboru s dohľadom OSN.

Jemenská vláda obviňuje húsíov z pašovania zbraní cez tento prístav, cez ktorý prichádza 90 percent dovážaných potravín, a požaduje, aby ho opustili.

Mierové rokovania medzi jemenskou ústrednou vládou a šiitskými povstalcami z hnutia húsíov otvorila vo štvrtok v meste Rimbo švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová. Cieľom rokovaní by malo byť ukončenie občianskej vojny v Jemene, ktorá spôsobila rozsiahlu humanitárnu krízu.

Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov pre Jemen Martin Griffiths krátko po začatí rozhovorov vyhlásil, že obe strany sa už dohodli na podmienkach výmeny zajatcov ako prostriedku budovania vzájomnej dôvery.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #jemenský konflikt