V Moskve sa rozlúčili s disidentkou Alexejevovou, prišiel aj Putin

V Moskve sa konala posledná rozlúčka s poprednou ruskou aktivistkou za ľudské práva, historičkou a niekdajšou sovietskou disidentkou Ľudmilou Alexejevovou, ktorá zomrela v sobotu vo veku 91 rokov.

11.12.2018 13:48
putin Foto: ,
Vladimir Putin na poslednej rozlúčke s poprednou ruskou aktivistkou za ľudské práva Ľudmilou Alexejevovou, ktorá zomrela vo veku 91 rokov.
debata (11)

Pamiatku zosnulej si prišiel uctiť aj ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremľa položil kyticu kvetov k otvorenej rakve a kondoloval pozostalým, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie jeho úradu.

Na ceremónii v moskovskom Dome novinárov sa okrem príbuzných, známych a kolegov zúčastnili aj viacerí ďalší ruskí politici a zahraniční hostia vrátane predsedu ruskej Štátnej dumy Viačeslava Volodina, šéfa kremeľskej Rady pre ľudské práva Michaila Fedotova, opozičného lídra Alexeja Navaľného či amerického veľvyslanca Jona Huntsmana.

V okolí Domu novinárov platili vzhľadom na účasť významných osobností prísne bezpečnostné opatrenia. Široká verejnosť sa s Alexejevovou mohla prísť rozlúčiť až do utorňajšieho poludnia.

Na poslednú rozlúčku však nemohol prísť ruský opozičný aktivista Lev Ponomarjov, ktorý si aktuálne odpykáva 16-dňový trest väzenia za organizovanie nepovolených zhromaždení. Ten žiadal, aby sa mohol zúčastniť na Alexejevovej pohrebe, súd mu to však neumožnil, informovalo Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Zásluhy zosnulej v boji za slobodu a ľudské práva vyzdvihol aj bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov.

Vzdala sa kariéry

Ľudmila Alexejevová patrila k najznámejším aktivistkám za občianske práva v Rusku. V mladosti sa vzdala sľubnej akademickej kariéry, keď vstúpila do sovietskeho disidentského hnutia a stala sa zakladajúcim členom Moskovskej helsinskej skupiny (1976). V roku 1977 bola nútená emigrovať do USA.

V roku 1989 sa vrátila do Ruska, stala sa predsedníčkou Medzinárodnej helsinskej nadácie a neskôr aj členkou rady ruského prezidenta pre ľudské práva, v ktorej s prestávkami pôsobila od roku 2004. Alexejevová často kritizovala represie voči ruskej opozícii.

Za svoje aktivity dostala viacero medzinárodných ocenení. V roku 2009 jej napríklad udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia a v rok 2015 sa stala držiteľkou Ceny Václava Havla za ľudské práva.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #pohreb #Vladimir Putin #Ľudmila Alexejevová