Havária rýchlovlaku pri Ankare si vyžiadala najmenej 9 mŕtvych a 46 zranených

Na najmenej deväť mŕtvych a 46 zranených stúpla bilancia havárie vysokorýchlostného vlaku, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno pri tureckej metropole Ankara. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na úrad ankarského guvernéra.

13.12.2018 07:01 , aktualizované: 09:19
Turecko, ankara, nehoda, vlak, zrážka, železnica Foto: ,
Vlak sa údajne zrazil s lokomotívou a následne vrazil do nadjazdu na železničnej stanici, dva vozne súpravy sa prevrátili.
debata (1)

Potvrdil to turecký minister dopravy Cahit Turhan.

Medzi mŕtvymi je aj strojvodca vlaku. Spomedzi 46 zranených sú traja vo vážnom stave. Pôvodná bilancia hovorila o štyroch mŕtvych a 43 zranených.

Vlak vrazil do nadjazdu pre chodcov na železničnej stanici pri Ankare a najmenej dva vozne súpravy sa vykoľajili. Vlak smeroval z Ankary do približne 260 kilometrov vzdialeného mesta Konya, ktoré sa taktiež nachádza v strednej časti Turecka. Podľa miestnych úradov sa vlak najskôr zrazil s lokomotívou, ktorá kontrolovala stav železníc. Potom vrazil do nadjazdu pre chodcov, ktorého časť sa následkom kolízie zrútila. Na mieste zasahovali záchranári, ktorí vyslobodzovali cestujúcich z poškodených vozňov.

K havárii, ktorej príčina nebola bezprostredne známa, došlo približne o 06.30 h miestneho času (04.30 h SEČ). Vyšetrovaním okolností nehody boli poverení traja prokurátori.

Posledné väčšie železničné nešťastie s väčším počtom obetí sa stalo v Turecku v júli, keď sa vykoľajil prímestský vlak na severozápade krajiny v blízkosti mesta Çorlu medzi Edirne a Istanbulom. Pri nehode zahynulo 24 ľudí a 300 ďalších osôb bolo zranených, väčšina z nich ľahko.

Iné nehody rýchlovlakov vo svete

  • 13. mája 2017 – Grécko – Dvaja ľudia zahynuli a sedem osôb utrpelo zranenia pri nehode rýchlovlaku, ktorý sa na severe Grécka v obci Adendro vykoľajil a následne narazil do dvojposchodového rodinného domu. Rýchlik smeroval z Atén do Solúna a v čase nehody sa vo vlaku nachádzalo 70 cestujúcich. Obetí: 2
  • 14. novembra 2015 – Francúzsko – Rýchlovlak TGV sa vykoľajil v severovýchodnom Francúzsku pri skúšobnej jazde na novej vysokorýchlostnej trati z Paríža do Štrasburgu. K nehode došlo v meste Eckwersheim neďaleko nemeckých hraníc a zahynulo pri nej sedem ľudí, ďalších 11 utrpelo vážne zranenia. Obetí: 7
  • 24. júla 2013 – Španielsko – Vlaková nehoda sa stala pri meste Santiago de Compostela na severozápade krajiny. Rýchlovlak Alvia sa vykoľajil neďaleko miestnej železničnej stanice. Obetí: 77
  • 23. júla 2011 – Čína – Pri vlakovom nešťastí vo východnej Číne, keď rýchlovlak narazil do ďalšieho stojaceho vlaku a najmenej jeden jeho vozeň spadol z mosta, zahynulo 39 ľudí a 12 ďalších bolo v kritickom stave. Medzi obeťami boli aj dvaja cudzinci. Približne 200 zranených pasažierov hospitalizovali. K nehode došlo na moste neďaleko mesta Wen-čou v provincii Če-ťiang po tom, ako sa jeden rýchlovlak zastavil a druhý rýchlovlak do neho vrazil. Obetí: 39
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Ankara #nehoda vlaku