Kurdi sú opäť obeťou manipulácie

"Už o niekoľko dní začne naša armáda operáciu východne od rieky Eufrat. Jej cieľom je likvidácia ozbrojených zložiek sýrskych Kurdov," vyhlásil v Ankare v stredajšom prejave pred predstaviteľmi obranného priemyslu turecký prezident Recep Erdogan.

13.12.2018 18:00
12TURECKO-SITA-3X Foto:
Turecký prezident Recep Erdogan v stredu v prejave na stretnutí s predstaviteľmi obranného priemyslu avizoval, že ,,do niekoľkých dní" začne armáda novú vojenskú operáciu východne od Eufratu s cieľom vyhnať kurdské jednotky cvičené Američanmi.
debata (15)

A oheň bol na streche. Konkrétne v podobe reakcie USA, ktoré cvičia práve subjekty odsúdené Ankarou na likvidáciu.

„Ide o neprijateľný a znepokojujúci plán,“ vyhlásil už deň po Erdoganovom prejave Sean Robertson, hovorca Pentagonu citovaný serverom Topwar. Zároveň zdôraznil, že akékoľvek vojenské operácie, tým skôr v oblasti, kde sú vojaci USA, vyvolávajú obavy. Pripomenul tak nepriamo Ankare, že v oblasti ohlásenej operácie Američania spolupracujú s „umiernenou opozíciou“ vlády v Damasku, ako aj s Ľudovými obrannými jednotkami (YPG), ozbrojeným krídlom kurdskej Zjednotenej strany (PYD). Ankara ju považuje za teroristický subjekt. Navyše podľa Turkov ide o sýrsku odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turci postavili mimo zákona a zaradili ju na zoznam teroristických organizácií. Napriek tomu, či práve preto, Robertson vyzval Ankaru na konzultácie.

Slovné cvičenie Ankary a Washingtonu

Podľa viacerých pozorovateľov je však najnovšie pnutie vo vzťahoch Washington – Ankara v súvislosti s Kurdmi iba slovným cvičením. Podľa nich USA majú dostatok možností, ako v tomto smere „umravniť“ Turkov.

„Podobné rozpory medzi Washingtonom a Ankarou nie sú novým javom v súvislosti s tureckými vojenskými aktivitami Sýrii. Boli v minulosti a inak to nebude,“ pripomína politológ Maxim Žarov v rozhovore pre spravodajský server FAN. Skutočné dôvody sporu vidí nielen v impulzívnosti a podľa Američanov v prehnanej túžbe Erdogana byť nezávislým, ale aj v snahe oboch strán manipulovať sýrskymi Kurdmi v záujme vlastných cieľov.

„Ak Robertson volá po konzultáciách, tak je to kvôli koordinácii v rámci spomínanej manipulácie,“ dodáva Žarov. A teda už vôbec nie kvôli prípadnému vzniku kurdského štátu. Podľa azerbajdžanského portálu Trend je totiž jeho vytvorenie v súčasnej historickej realite možné iba v prípade novej geopolitickej katastrofy na Blízkom východe, akým by mohol byť rozpad Iránu alebo Turecka, čo je však aj podľa spomínaného zdroja v súčasnosti absolútne nemysliteľné.

Páka nátlaku USA

„Na druhej strane je však kurdská otázka pre USA stálou a pohodlnou pákou nátlaku na Turecko, Sýriu, Irán a Irak a Američania ju neustále používajú,“ upozornil politológ v rozhovore pre server FAN.

Podľa Núri Mahmúda, hovorcu kurdskej YPG, avizovaná turecká vojenská operácia „nahráva teroristom, pretože bráni opozičným silám oslobodiť mesto Hadžín ležiace v blízkosti hranice s Irakom od stúpencov Islamského štátu“. Erdogan je však presvedčený, že plánované silové riešenie problému „urýchli likvidáciu kurdských oddielov operujúcich východne od rieky Eufrat“. „Ide o krok, ktorý pomôže dosiahnuť politické riešenie sýrskej krízy,“ opakuje turecký prezident. Pritom asi 35– až 40-tisícové zoskupenie kurdských ozbrojencov by malo podľa Washingtonu udržať na východe Sýrie stabilný vývoj. Pentagon ústami predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Josepha Dunforda informoval, že rukami amerických poradcov prešla už pätina spomínaného kontingentu.

„Nič dobré z toho neplynie,“ reagoval na vyjadrenie amerického generála ešte minulý týždeň Omer Čelik, hovorca tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Washingtonu odkázal, že výcvik Kurdov bude Turecko považovať za nový dôkaz americkej podpory teroristickým elementom v Sýrii.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #sýrski kurdi #Turecko NATO