Stovky ľudí protestovali v Tel Avive v žltých vestách proti zvyšujúcim sa životným nákladom

Niekoľko sto demonštrantov v žiarivo žltých bezpečnostných vestách protestovalo v piatok v uliciach izraelského Tel Avivu proti zvyšujúcim sa životným nákladom. Demonštranti sa inšpirovali hnutím tzv. žltých viest, ktorého protesty v uplynulých týždňoch zachvátili Francúzsko.

14.12.2018 19:29
Izrael, Tel Aviv, protesty, žlté vesty Foto: ,
Protesty proti zvyšujúcim sa životným nákladom v Tel Avive.
debata (19)

Na videozáznamoch z protestu, ktoré sa medzičasom objavili na sociálnych sieťach, je možné vidieť účastníkov protestu s megafónmi, prípadne nesúcich izraelské vlajky či transparenty.

Demonštranti žiadali skoncovanie s monopolnými firmami, ktoré vinia zo zvyšovania cien predstavujúcich podľa nich záťaž pre všetkých Izraelčanov, uviedol spravodajský portál Ynet.

Ešte v roku 2011 protestovali desaťtisíce Izraelčanov proti vysokým nájmom i životným nákladom. Pokojnými demonštráciami sa im však vtedy podarilo dosiahnuť len málo, pripomína agentúra DPA.

Vo Francúzsku sa protesty a blokády ciest začali 17. novembra, keď ľudia oblečení do reflexných žltých viest demonštrovali proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom, ktoré prezidenta Emmanuela Macrona obviňuje, že je prezidentom boháčov.

Protesty neprestávajú napriek tomu, že Macron v pondelok avizoval zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur, oslobodenie príjmu za prácu nadčas od daní, ako aj opatrenia na podporu seniorov s dôchodkom nižším ako 2000 eur. Požiadal tiež firmy, aby svojim zamestnancom vyplatili koncoročný bonus, ak im to ekonomická situácia umožňuje. Najnovšie demonštrácie sú vo Francúzsku plánované na sobotu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #tel aviv #Žlté vesty