Zrútený Morandiho most nahradí projekt janovského architekta za 200 mil. eur

Morandiho most v talianskom meste Janov, pri ktorého zrútení sa zahynulo v auguste 43 ľudí, nahradí projekt v hodnote 200 miliónov eur z dielne architekta a janovského rodáka Renza Piana. Podľa agentúry AP to oznámilo vedenie mesta.

18.12.2018 21:47
Marco Bucci Foto: ,
Starosta Janova Marco Bucci s vizualizáciou nového mosta v Janove.
debata (5)

Starosta Janova Marco Bucci uviedol, že projekt budú realizovať tri talianske spoločnosti, pričom stavebné práce by mali trvať 12 mesiacov a dohotovené by mali byť koncom roka 2019, aj keď most ešte v tom čase nebude prístupný verejnosti.

Nový most pripomínajúci provu lode bude stáť na oporných pilieroch a bude osvetlený 43 lampami, ktoré budú vrhať svetlo v tvare lodných plachiet a predstavovať každú z obetí augustového nešťastia. Piano bude mať nad projektom aj technický dozor.

Renzo Piano (81) je najslávnejší žijúci taliansky architekt. K jeho dielam patrí múzeum moderného umenia Centre Pompidou v Paríži, mrakodrap Shard (Črep) v Londýne či berlínske Postupimské námestie (Potsdamer Platz).

Veľká časť Morandiho mosta v Janove, ktorý odovzdali do prevádzky v roku 1967, sa zrútila 14. augusta počas hustého lejaku, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo viac než 30 osobných i nákladných vozidiel. Medzi možnými príčinami nešťastia figurujú nedostatočná údržba mosta či chyby v jeho konštrukcii. Z domov pod mostom evakuovali vyše 600 obyvateľov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #janov #zrútenie mosta v Janove