Trest pre notorického pytliaka - musí opakovane sledovať 'najdojímavejší film histórie'

Sudca v americkom štáte Missouri odsúdil notorického pytliaka k ročnému pobytu za mrežami, kde každý mesiac musí "najmenej raz" pozerať "najdojímavejší film histórie", teda animovanú snímku Bambi zo štúdia Walta Disneyho o jelenčekovi, ktorého matku laň zabije lovec. Verdikt spestrený tak zvláštnym trestom zaujal nielen miestne médiá, ale aj tlačové agentúry AFP a DPA.

18.12.2018 22:57
debata (3)

„Ak sa Bambi dotkne jeho citov a srdca, nebudem s tým mať žiadny problém,“ uviedol po vynesení verdiktu prokurátor okresu Lawrence Don Trotter. Prvú väzenskú projekciu sudca Robert George naplánoval odsúdenému Davidovi Berrymu na 23. decembra, teda tesne pred Vianocami.

Strážcovia prírody v Missouri majú podozrenie, že dvadsaťdeväťročný Berry má spolu s otcom a bratmi na svedomí zabitie stoviek jeleňov, ktorým po ulovení odrezali hlavu.

„Jelene boli nezákonne zabité prevažne v noci kvôli hlave ako trofeji, zostávajúca časť tela ponechali na mieste,“ vysvetlil prokurátor Trotter. Dodal, že Berryovci len v posledných troch mesiacoch roka 2015 zabili stovku jeleňov, aspoň podľa snímok, ktoré si zaobstarali na mobilný telefón.

V minulosti bol David Berry odsúdený za rovnaké delikty k pokutám a práve si odpykával podmienečný trest. „Ide o sériových pytliakov, ktorí neberú žiadny ohľad na zver ani na pravidlá lovu, a nemajú žiadny problém kradnúť cudzí majetok. Všetko je to o žiadostivosti a o sebectve,“ poznamenal Randy Doman z ochrany prírody v štáte Missouri.

Berryho právnici márne žiadali o oslobodenie svojho klienta s ohľadom na to, že manželka ich klienta práve porodila. „Môžete sa pozerať na Bambiho a myslieť na vlastné dieťa, že mu tiež ubližujete,“ poznamenal prokurátor.

Animovaný film o jelenčekovi s veľkými očami z roku 1942 dojal celé generácie detských divákov. Ale scéna, kedy Bambiho matka príde o život, keď Bambimu pomáha nájsť jedlo, je pokladaná za jednu z najsmutnejších na striebornom plátne vôbec a časopis Time kvôli tomu snímku zaradil medzi 25 najvýznamnejších hororov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bambi #pytliactvo