Kyjev pošle do Azovského mora vojenské plavidlá

Ukrajina neupustila od svojich plánov vyslať do Azovského mora svoje vojenské lode, napriek nedávnemu incidentu s Ruskom v Kerčskom prielive. V rozhovore pre BBC to povedal šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov. Opačný postup by podľa neho bol "účinnou legalizáciou krymskej okupácie".

20.12.2018 08:22
ukrajina, loď Foto: ,
Ukrajinské vojenské plavidlo Nikopol počas cvičenia v Čiernom mori.
debata (118)

Ruské vojenské lode minulý mesiac v Kerčskom prielive zadržali tri ukrajinská plavidlá a internovala 24 členov ich posádok. Námorníci boli neskôr prevezení do moskovskej väznice o obvinení zo zámerného porušenia ruských hraníc. Kyjev incident považuje za ruskú provokáciu.

„Ruská agresia nezastaví naše plány umiestniť v Azovskom mori flotilu vojenských lodí,“ povedal Turčynov. „Keby sme ustúpili, Rusko by fakticky splnilo svoj cieľ, zaviedlo by svojvoľne nové námorné hranice a legalizovalo svoju okupáciu Krymského polostrova,“ povedal ukrajinský politik.

Turčynov nespresnil, kedy a v akom počte sa ukrajinské lode do Azovského mora vydajú. Povedal, že Kyjev na palubu prizve zástupcu Severoatlantickej aliancie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby sa sami presvedčili, že Ukrajina pravidlá plavby dodržiava.

Agentúra Interfax oznámila, že do ukrajinskej Odesy dorazila výzvedná loď HMS Echo britského kráľovského námorníctva. Jej cieľom je podľa Kyjeva „zabezpečiť voľnú námornú plavbu“. Na návšteve v Odeskom prístave má byť loď do konca týždňa.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine #Azovské more