Do Jemenu pricestoval tím OSN, bude monitorovať prímerie v Hudajde

Do Jemenu pricestoval v sobotu tím OSN, ktorý má za úlohu monitorovať prímerie v prístavnom meste Hudajda. Informovala o tom agentúra AFP.

22.12.2018 13:19
debata

Tím OSN po vedením holandského generála vo výslužbe Patricka Cammaerta navštívil najprv mesto Aden, v ktorom sídli medzinárodne uznávaná vláda. Cammaert potom odcestuje do metropoly Saná, ktorú ovládajú povstalci, a následne zamieri do Hudajdy.

Prímerie v Hudajde, ktoré sprostredkovala OSN, vstúpilo do platnosti v noci na utorok.

Na zastavení nepriateľských akcií v Hudajde a okolí sa obe bojujúce strany dohodli na nedávnych mierových rozhovoroch organizovaných pod záštitou OSN vo Švédsku.

Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov oboch strán z prístavu.

Hudajda ležiaca v západnej časti Jemenu je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, ktorú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.

Vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď líder ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Rijádu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odvtedy zahynulo vo vojne približne 10.000 ľudí, ale organizácie na ochranu ľudských práv upozorňujú, že skutočný počet mŕtvych môže byť aj päťkrát vyšší.

Konflikt tiež dohnal 14 miliónov ľudí na pokraj hladomoru, ktorý OSN označuje za najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #jemenský konflikt